bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:39/100)

Zupa z czerwoną soczewicą 139

bulionu warzywnego1 łyżka sosu sojowego1 liść laurowysól i pieprz do smakuoliwa do podsmażenia warzywpietruszka do posypaniaSposób przygotowania:Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Czerwona soczewica gotuje

W kuchni wieczorem
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 252

szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojone mięso, chwilę podsmażyć, wsypać kaszę kuskus i zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i odstawić

https:KKuchniaMniam
Zupa orientalna 159

trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram(...)sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe

Gotuj z Misiem
Makaron ze szparagami i boczkiem 216

osolonej wodzie.  Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze.  Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 205

być prawdziwą bombą kalorii, to wcale nie oznacza, że wszystkie muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim, zdrowym posiłkiem. Z dużą ilością warzyw i na bulionie z kurczaka. Takie chyba lubię najbardziej. Zabielone małą ilością śmietany lub mleka (to taki mój sposób na odchudzenie wielu potraw) nie będą ogromnym występkiem nawet na diecie. Na pewno(...)się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Kiedy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z bulionu, który następnie przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Do bulionu wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz kukurydzę wraz z zalewą. Całość solimy

Ratunku obiad
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 215

duże porcje Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu  1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany  sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy(...)oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania

My simple kitchen
Leczo 149

papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy w kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę

paapilotkaa
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 334

jest jeszcze lepsza)- 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba)- ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki)- 1 puszka krojonych pomidorów-  0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony(...)skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu)- 1-2 łyżeczki masłaKaszę ugotować wg przepisu. odstawić do wystudzenia. Ja miałam niepełną paczkę, która została od poprzedniego obiadu.Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić w garnku , w którym będziemy przygotowywać sos i odstawić do wystudzenia.W dużym garnku zagotować wodę, tyle by zakryła naszą kapustę. Z główki kapusty wykroić trochę głąb i zanurzyć

Smaczne Zdrowe
A DZIŚ SŁONECZNIE! 120

Zapraszam.... PORCJA DLA 3-4 OSÓB 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 1 cebula 2 ziemniaki 1-1,5 l bulionu oliwa sól pieprz czosnek Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek . Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji kukurydzy oraz całą pierś z kurczaka. Zalać bulionem. Gotować do miękkości

KUCHARNIA
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 157

klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Marchew tniemy na półplasterki i gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy cebulkę i grzyby (razem z wodą w której się moczyły), przyprawiamy solą i pieprzem. Quinoę kilka razy dokładnie płuczemy (dobrze jest

Quinoa Raz!
Pierś z kurczaka w sosie cebulowo-miodowym 188

delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor, następnie do cebuli podajemy mąkę. Mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 156

ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron układamy jeden

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z dyni z nutką orientu, bo z dodatkiem mleka kokosowego 188

oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym płomieniu przez ok. godzinę. W kolejnym kroku do zupy dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki i imbir. Ja użyłam cebulę, którą

Taste Of My Day
Karp w bazyliowej galarecie 125

folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc ) Smacznego Karpia

Niezły Młynek