bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:40/100)

Bigos z sherry luksusowy 205

rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami(...)skwarki. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu. Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw

codojedzenia
Zupa krem z cukinii 96

wody 100 ml szklanki śmietanki 30% 2-3 łyżki uprażonego sezamu Przygotowanie: W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy 5-10 minut, do momentu zeszklenia cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę miksujemy na krem, pod koniec miksowania dodajemy śmietankę. Podajemy np.z uprażonym sezamem

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa warzywna z koprem włoskim 211

smaku świeży  koperek lub majeranek /do dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić  w plastry, ziemniaki w kostkę, koper  w plastry. -Do garnka wrzucić  marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować  ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem

Zakamarki mojej kuchni
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 202

smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg tęczowy z pesto z niedźwiedziego czosnku w sosie cytrynowym 119

pół wytrawnego wina 25 g masła sok z jednej cytryny 3 łyżeczki miodu sól, pieprz pesto z niedźwiedziego czosnku Przygotowanie Rybę dokładnie opłukać. Ugotować w bulionie warzywnym (ok 5 min). Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i miód. Zmiksować

Gaździnka warzy
Tofu z warzywami w curry. 152

marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka

Powiedz dietom nie
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 196

wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż do połowy gołąbków). Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika (około

Trzeci talerz
Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta 149

naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku

Kolizje Smaków
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 163

młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym

karmelowy
Gulasz z wątróbką, boczkiem i ogórkami kiszonymi | Danie à la Strogonow 168

smażymy na patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy.  Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy.  Co sądzicie

Zofiana
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 286

kostki masła pokrojonego w kostkę sól do smaku Garnek rzymski namaczamy w wodzie, nie zimnej i nie gorącej W tym czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 161

mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody  - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie:  Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę ryb i krewetki, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con soja i frytki z batatów 189

kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety sojowe wrzucamy na ok. 7 minut do zagotowanego bulionu warzywnego. Następnie wyciągamy i po przestygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy

vegetanie
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 244

mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić razem przez 15 minut. Na koniec ewentualnie skorygować smak przyprawami.Inspiracja: pychotka.pl

Świat Domowej Kuchni