kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez ok 7 minut. W między czasie w drugim garnku gotujemy bulion. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu
Cukier&PuderSkładniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę ) 125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki(...)cebulę i czosnek smażymy na patelni przez około 2 minuty, aż się zrumienią. Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce(...)czasie usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos: Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni
Ostra na Słodkoczerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę.Przyprawy(...)wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około
Mania Gotowaniałyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki
UgotujmyTo.plwinnego białego Jamarsól migdały do posypania zupy Wykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty.Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę.Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować.Doprawić do smaku octem
kolorowotorcikowokostkę doprawiamy ognistą mieszanką przypraw (opcjonalnie), odkładamy. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż(...)pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion. 4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa będzie gotowa. W tym czasie usmaż jajka. 5. Po ugotowaniu nałóż na wierzch jajka, posyp szczypiorkiem. Podawaj na ciepło. /* Style Definitions
Powiedz dietom nieczosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż szparagi będą miękkie, czyli około 25 minut. Następnie dodaj wino i wszystkie przyprawy. Zostaw na małym ogniu
Bike By Liferozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Usmażone kawałki przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na tej samej, nie umytej patelni. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu z 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę - aby się nie zważyła najpierw dokładamy łyżkę bulionu do śmietany, mieszamy
Kolizje Smakówsól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę, przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego
BaRepasćwiartki, marchewkę w plasterki. - paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki w kostkę. - mięso pokroić w kostkę - na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu ok 15 min . - dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić
Eli Gotowanieoryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki(...)kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion
Kuchnia Prezydentowejosuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę, pokrojoną dynię, paprykę i marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy gotowym bulionem oraz mlekiem. Gotujemy ok. 20-25 minut. Jeżeli chcemy zagęścić nasze curry, dodajemy 4-5 łyżek płatków ryżowych. Smacznego
Be Fit Be Strong