bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:50/100)

Zupa krem z cukinii i brokułów 195

garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić

pink envelope
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 206

cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyk w wersji wykwintnej, czyli pomidorówka + szpinak 164

szczypiorkiem.   Przepis na ślimaczki szpinakowe znajdziecie TUTAJ , tymczasem podaję recepturę na zupkę pomidorową. Składniki  1 litr bulionu warzywnego  1 litrowy słoik pomidorów (ja mam takie swoje przygotowane pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę trochę rozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję do zupy, często przecedzając dodatkowo przez sito aby usunąć pestki

Kuchenne aromaty
Zupa grzybowa 171

drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grzybami dodajemy zeszkloną cebulę oraz pokrojone ziemniaki. Do garnka wlewamy również wcześniej przygotowany bulion. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Grzyby oraz ziemniaki muszą być miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zabielamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pikantna zupa meksykańska 173

pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry   Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim(...)Mieszając smażyć z minutę. Wlać bulion oraz odsączoną i opłukną czerwoną fasolę. Wrzucić cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować bez przykrycia około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze smaku. Gotową zupę meksykańską przelać do głębokich talerzy, posypać serem i awokado pokrojonym w kostkę oraz oprószyć posiekaną kolendrą. Podawać koniecznie

Moja Delicja
Jesienne kaszotto gryczane z dynią 176

oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. 2. Kiedy cebula zacznie być szklista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki(...)rozmarynu. 3. Dynię pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min. 4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj. 5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije płyn. 6. Przed ostatnią partią wlewania bulionu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 220

naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę(...)smażyć  przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze

Stare Gary
Zupa krem z dyni 187

łyżki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia Przygotowanie: Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka (w przypadku świeżej

W SMAK
Żeberka z dzika duszone 132

kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Na patelnię włożyć słoninę, gdy zacznie się topić włożyć mięso. Podsmażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do garnka. Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić około godziny. Wlać wino

królestwo garów
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 188

Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr, trzymać na ogniu jeszcze z 5-10  min. Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miękkie warzywa dokładnie zmiksować

Gaździnka warzy
Paella z kurczakiem, chorizo i warzywami 218

szczypta kurkumy, papryki wędzonej, papryki słodkiej sól i pieprz do podania: ćwiartki cytryny i świeża kolendra Bulion podgrzewam w garnku. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Po kilku minutach, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę(...)zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i gotuję ryż

Mango Papaja
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 202

liście laurowe, 3 ziele angielskie, pęczek świeżego koperkuszczypiorekWłoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy,  kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z mango i dyni 174

średniej wielkości np. Hokkaido Mango – 1 sztuka Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżeczki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion warzywny – 3 szklanki Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masa, suszone mango (opcjonalnie), imbir Wykonanie: Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim dynię razem z cynamonem, imbirem i garam masala

Kuchnia Bon Appetit
Zupa krem dynia & jabłko & majeranek 194

miekkosciobrać cebulę i czosnek.Pokroić w  grubą kostkę i przysmażyć na maślejabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minutdolożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem).Zagotować.Wyłowić 2 lyzki jabłuszek do przybrania zupydoprawić zupę sola,pieprzem,gałka muszkatalową i majerankiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa szpinakowa z jajkiem 361

obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi(...)zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza.Do zupy można użyć szpinaku w brykiecie lub rozdrobnionego. Nie należy go rozmrażać. Gorący bulion szybko go rozmrozi.Po dodaniu szpinaku do zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania