bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:48/100)

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 186

curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka(...)średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 150 g posiekanej kapusty 100 g jogurtu naturalnego 100 g śmietanki 18% sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj

karmelowy
Ryba po grecku 126

obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć na półmiskach. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla, podlać woda i ugotować na półmiękko. Wlać olej i jeszcze dusić. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gorące warzywa wyłożyć na rybę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Zupa krem z pora 195

sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko

sierotka maRysia w kuchni
Bulgur z pomidorami 114

jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie!Przepis znalazłam tutajskładniki1 szklanka kaszy bulgurok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody2 dojrzałe pomidory1 cebulasól, chilioliwa z oliwekprzygotowaniePomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i  i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.Po kilku minutach

Stare Gary
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 153

wieprzowina czy indyk.Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej jakości kostek rosołowych.  Żywa zieleń natki oraz koperku w połączeniu z rubinową czerwienią pestek granatu nadają pilawowi bożonarodzeniowego charakteru. Potrawa wygląda spektakularnie i elegancko, mami(...)łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego (u mnie basmati) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa curry z cukinii 111

czubate łyżki śmietanych 18%1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)sól do smaku Sposób przygtowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy w plasterki.W garnku (3l) rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dorzucamy cukinie, wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę curry. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy 20 min. na ogniu. W tym czasie 2krotnie mieszamy zupę, by cała cukienia

W kuchni wieczorem
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 122

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki(...)fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty

karmelowy
Zupa krem z marchewki z tymiankiem 147

obranej marchewki 100 g obranego selera 1 duża cebula masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki ok 1 l bulionu 0,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa

Monia miesza i gotuje
najlepsza zupa z leśnych grzybów 117

doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę. Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut. Teraz do zupy dodajemy przesmażone grzyby, oraz słodką śmietanę, doprawiamy maggi, solą, pieprzem ( wcześniej

Miód i pieprz
Zupa krem z cukinii 214

marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Risotto z grasicą 125

umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć do wrzącego bulionu i zostawić w nim do ostygnięcia. Ostudzoną grasicę wyjąć z bulionu, dokładnie obrać z błon, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę. 100 g masła włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać

królestwo garów
Zupa z pesto 147

Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek zielonego pesto, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki

paapilotkaa
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 137

marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ziemniaki - około 6-7 średnich sól i pieprz do doprawienia Rzucane kluski: 1 jajko 1 szklanka wody 10-12 kopiastych łyżek mąki szczypta soli i pieprzu Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić(...)nią pokrojoną w kostkę wołowinę i zrumienić z każdej strony. Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Potrawka z jelenia po niemiecku 129

solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki. Jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości. zastawa

królestwo garów
Kremowa zupa z batatów i pora. 159

porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki biała część pora (kawałek 10 cm) 1 ząbek czosnku 1 większa cebula szalotka 1 czubata łyżka masła 800 ml bulionu sok z połowy cytryny sól  pieprz cayenne curry kurkuma 3 łyżki czubate jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni           Sposób(...)obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek i por. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek

Zakątek rozkoszy kulinarnych