bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:27/100)

Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 178

przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. W międzyczasie na 1/2 łyżce oleju podsmażamy surową dynię pokrojoną w kostkę. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. (U mnie wyszły 3 i pół łyżki wazowej, ale na to nie ma zasady, każdy ryż jest inny) Na koniec przygotowywania risotta, ryż powinien być miękki

Be Fit Be Strong
Zupa kolonialna 111

szklanki posiekanej cebuli – 2 łodygi selera naciowego, posiekane – 1 marchewka, pokrojona w kostkę – 1/4 kostki masła – 1 1/2 łyżki mąki – 1 1/2 łyżeczki curry w proszku – 4 szklanki bulionu z kurczaka – 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane – 1/4 szklanki białego ryżu – 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona(...)kostkę – sól, pieprz – 1 szczypta suszonego tymianku – śmietana kremówka/jogurt Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion. Gotować jeszcze ok 20-30 minut. Podawać gorące w bulionówkach

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z kurczakiem i cieciorką 222

kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka sie zagotuje dodać pokrojoną paprykę oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować

Monia miesza i gotuje
Barszcz ukraiński 161

użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej fasoli to  opłukać ją, zalać  wodą, odstawić  i zostawić(...)samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody.  Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować

MarciochaKucharzy
Kurczak z brokułami po chińsku 559

papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu  Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę

Pasja Smaku
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 165

smaku i sycąca.Idealna na chłodniejsze dni.Komu talerz? Zapraszam!Składniki:1kg pomidorów;1 duża cebula;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki oregano;Oliwa/olej;1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody;200g koncentratu pomidorowego;Puszka kukurydzy konserowej;Puszka czerwonej fasoli;Puszka białej fasoli;Czubata łyżeczka ostrej papryki(...)miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszkilć. Do zeszklonej cebuli dodać

Gospodyni Miejska
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 212

groszku 2 litry chudego bulionu wieprzowego (może ze słoika lub z kostki) 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona(...)opłukany groszek nastawić w garnku z bulionem i boczkiem. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wolno gotować jeszcze pod przykrywką ok.1/2 godz. Usunąć zbierającą się piankę z groszku i kilka razy przemieszać sprawdzając czy nic nie przywiera do dna. Po ok.1/2 godz dodać ziemniaki, seler i marchew, po chwili też cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szczupak w śmietanie 105

Składniki: 800 gram dzwonków szczupaka 1 duża śmietana 18 % 1 szklanka bulionu drobiowego 1 średniej wielkości cebula mąka do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, 1/2 szt. cytryny, ząbek czosnku Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka umyłam , posypałam solą, pierzem, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i pozostawiłam na 2 godziny w lodówce. Olej podgrzałam, dzwonka panierowałam w mące, usmażyłam na złocisty kolor, przełożyłam do naczynia. Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam. Do garnuszka wlałam szklankę bulionu , dodałam zeszkloną cebulkę, i na koniec śmietanę. Dokładnie wymieszałam, żeby śmietana nie zważyła się. Tak przygotowanym sosem polałam szczupaka. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut

Darcia w kuchni
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 279

kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na maślew międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć do cebuli i przesmażyć razem,często mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 103

zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado 186

kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta. Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę mango. Smacznego! Oczywiście wszystko sprzysięgło się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa ziemniaczano - porowa 123

wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy(...)pierz- do smaku W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele, zalać bulionem i g otować do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 139

niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda   Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą

Kulinarne Inspiracje
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 159

rozmrozić. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Ja dodaję też szczyptę soli. Po ugotowaniu szparagi wyciągnęłam z garnka, a wodę zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić(...)będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki.  Do ryżu dodać resztę składników - krewetki

Zgrabne Gotowanie
Risotto z prawdziwkami 114

weekend mieliśmy ogromne szczęście:)  W trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P   SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować(...)solą i pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa włoszczyzny  zagotować w dwóch szklankach wody wraz z solą. Zeszkloną na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty

MarciochaKucharzy