bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:6/100)

Prosta zupa brokułowa kremowa 102

bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty  - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :) Gotujemy bulion z kostek rosołowych.  W drugim garnku na oleju podsmażamy brokuły i cebulę, po 10 minutach smażenia dodajemy zagotowany wcześniej bulion. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 3 części. Gotujemy 15 minut

upichcona
Żeberka w porach i pomidorach 137

bulionu (może być z kostki) * 3 kromki chleba * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka posolić, popieprzyć. Posmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka. Por pokroić w piórka. Podsmażyć do czasu aż zmięknie. Dołożyć do mięsa. Do garnka dołożyć pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalać bulionem. Dodać pokruszone kromki chleba. Dusić pod przykryciem

Pobite gary Barbary
Mamo ja nie chcę do szołbizu!! Chcę zupę! Moja zupa serowa 163

żadnej kostki i innych proszków3 serki topioneser lazur z niebieską pleśnią – taki mały trójkącik w kartoniku100gr parmezanu lub dziugasa100gr goudy lub ementalera150 ml śmietanki do zupy1 ząbek czosnkusól, biały pieprzpęczek szczypiorkuBulion bardzo mocno podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki. Sery twarde ścieramy na drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki

ladykitchen
Klasyczna zupa dyniowa 243

największym stopniu zależy od ilości dodanego bulionu. W zależności od tego czy wolimy ją gęstszą czy rzadszą, możemy użyć innej niż w przepisie objętości bulionu. Jeśli używamy bulionu z kostki i stwierdzimy, że jest on bardzo intensywny w smaku, rozcieńczmy go wodą bardziej niż zaleca producent, aby nie zdominował smaku zupy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery(...)gallery-153 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-153 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Dynię i marchewkę podsmażamy na maśle... ...dodajemy pozostałe warzywa i część bulionu Całość gotujemy (pod przykryciem) 45 min. Zupę blendujemy uzupełniając bulionem i imbirem Klasyczna zupa dyniowa Post Klasyczna zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Zupa serowa z mięsem mielonym 200

duża cebula zioła prowansalskie- 2 łyżki słodka papryka sól. pieprz,   tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Serki rozdrabniamy widelcem i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy bulion  w kostkach,  zagotowujemy i czekamy aż serki się rozpuszczą.  W tym czasie mięso podsmażamy na patelni na rumiano, podsmażone dodajemy do bulionu. Dokładamy włoszczyznę. Całość gotujemy

Pobite gary Barbary
Pulpeciki w sosie chrzanowym 156

łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać(...)bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie.Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron. Rozpuścić kostkę rosołową wg przepisu. Śmietanę wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować

kulinarnajamka.blogspot.com
Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese 139

smażenia 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka brązowego cukru 2 czubate duże łyżki siekanych listków świeżej bazylii 250 ml bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki) sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine mozzarella - 2 kulki Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy(...)dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy 40 minut. Dodajemy bazylię i całość miksujemy blenderem. Dodajemy bulion oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę wyłączamy, dodajemy oliwę extra vergine, mieszamy. Do miseczek wkładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wlewamy bardzo gorącą zupę. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa szpinakowa z naleśnikami 214

miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam! Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka pół(...)mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Sposób przyrządzenia: W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec

upichcic
Zupa czosnkowo - ziemniaczana 222

Niezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze(...)tylko tyle i aż tyle :) Z góry dziękuję. Wykonanie Czosnek obrać, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem zeszklić na rozlanym oleju. Podsmażoną cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu podgrzać. Życzę

Świat Smaku
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 167

upiec dopiero następnego dnia. Pamiętajcie tylko, żeby przed wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi

Karo in the Kitchen
Jesienna zupa jarzynowa 130

używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa po dodaniu kostek rosołowych, gotują się dłużej a i sama zupa nie wymaga już dosalania. A ponieważ ja zwykle dodaję rosół, więc nie muszę się tym martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki(...)Dodajemy obraną i pokrojoną na połówki fasolkę szparagową. Po 5-10 min, dodajemy brukselkę. Jeśli była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy bulion i kalafiora. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec hartujemy śmietanę i dodajemy ją do zupy. Podajemy z koperkiem lub natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/jesienna-zupa-jarzynowa/ BosowKuchni   Artykuł Jesienna zupa jarzynowa pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Bulion mięsno-warzywny 185

ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest(...)też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie wołowiny) będzie bardziej klarowny – jako taki lepiej nadaje się na bazę różnego rodzaju galaretek. Bulion mięsno-warzywny 2014-12-04 13:57:35 Samodzielnie ugotowany bulion będzie zdrowszy i naturalniejszy w smaku aniżeli ten z kostki. A nie jest wcale

Kulinarna Pokusa
Kremowa zupa ziemniaczano-szczawiowa 114

ziemniaków 1,2 l bulionu 75 g szczawiu (listki bez ogonków) 4 łyżki śmietany kwaśnej 12% dodatki do podania kwaśna śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Szczaw pokroić. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojony szczaw. Gotować jeszcze 10 minut. Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kwaśną śmietanę

Monia miesza i gotuje
Kapusta na ciepło do obiadu 156

kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartoflanka na bogato 89

fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą.  Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około

Tradycyjna Kuchnia