Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować
Ogrodnik w podróżyzawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych , tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka(...)lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać
Grunt to przepis!Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej(...)planetarnego) przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez około 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione
Świat Ciastasztuk) 650g mąki pszennej (dodatkowo ok. 200g do podsypania) 400ml mleka 1 jajko 3 żółtka 130g twarogu mielonego 100g masła 50g świeżych drożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytryny Na nadzienie: 600g jagód 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę(...)łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy
Walijskie Pichceniepieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia(...)miski, drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Resztę mąki mieszamy z ziołami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich olej oraz jajko. Następnie wszystko mieszamy. Jajko można pominąć, a dzięki niemu chleb mniej się kruszy. Wlewamy do mąki, mieszamy łyżką na tyle aby wszystko ładnie się połączyło. Blaszkę
Kuchnia Na Wypasieprzepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli białko do posmarowania sezam W misce mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na około(...)mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność
Smakowity Blog Kulinarnydodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto(...)godziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru
Codzienna kuchnia niecodziennaNie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być
Pożeraczka, czyli raz adobrzetyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy(...)łyżka mąki do ciasta: 150 g mąki pszennej 220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka 1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy
bistro mamaMąka łubinowa Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje gofrom także puszystości i miękkości. Charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem, który jednak łatwo zatuszować odrobiną keto słodzidła (także w wytrawnej wersji). Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami(...)przypadku nie dajemy jej dużo, a dzięki dodatkowi keto substancji słodzącej, posmak ten nie jest w ogóle wyczuwalny. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub migdałowej . Keto gofry z mąki łubinowej z owocami Keto słodzidło Temat rzeka… W tym przepisie najlepiej sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol
Modern Cave Girlkorytarzu. Przychodzi jeden ksiądz, drugi, a trzeci po pewnym czasie, po skończeniu porannego nabożeństwa. Siadają przy drewnianym stole, piją herbatę z cytryną, jedzą jajecznicę ze szczypiorkiem zagryzając chrupiącymi bułeczkami. Ale, że księża to też ludzie, jeden z nich już przy śniadaniu pyta: - Pani Mario, co będzie dziś na obiad? A pani Maria odpowiada jak gdyby nigdy(...)łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia
Posadzone i zjedzoneformie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików: CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli
Grunt to przepis!Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w pocie czoła pracujecie dzień w dzień bez chwili wytchnienia. Aż pewnego dnia dowiadujecie się, że będziecie mieć CAŁE 2 DNI wolnego. Skacząc ze szczęścia, niecierpliwie wyczekujecie piątkowego wieczoru, kiedy w końcu będziecie mogli rozprostować nogi na kanapie, nie mając kompletnie NIC do roboty, z czystą głową, nie przejmującą się jutrzejszą pracą; z białą kartką(...)podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już nie będę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE. NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżek cukru 2 łyżeczki drożdży 2 jaja 3 szklanki mąki żytniej razowej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżki masła, miękkiego ziarna
Gotowanie to kochaniemąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką(...)pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody. Dokładnie wyrabiamy – ja używam miksera z hakiem. Nie dodajemy więcej mąki mimo, że konsystencja będzie klejąca. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty
Ostra na Słodkojednak ktoś ciągle żyje w tej słodkiej niewiedzy, to zapraszam na jej stronę . Paulina przygotowała dla nas kilka kulinarnych niespodzianek. Nie dość, że sama po nocy upiekła dla nas bułeczki do mini burgerów, to przedstawiła bardzo atrakcyjne menu dla wszystkich mięsożerców. W kuchni było bardzo radośnie, a ja - jako jedyny rodzynek w żeńskim gronie - czułem się jak pączek w maśle(...)prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło, ale nasi kulinarni mentorzy byli na to przygotowani i zawczasu upiekli dla nas dwa pyszne i zdrowe (bo bez dodatku mąki, nabiału i cukru ciacha): czekoladowe z bananami i kokosowe z truskawkami. Oba na spodzie z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Po warsztatach z Feed My Soul wyszedłem nie tylko najedzony
Food Square