ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli(...)płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn
Grunt to przepis!sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI 2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż(...)odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy miksturę drożdżową. Stopniowo wsypujemy mąkę. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy do grubości ok 1-1,5 cm, kroimy
MarciochaKucharzyśrednich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki(...)letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko
Grunt to przepis!Zjedzenie zupy razem z miską było moim marzeniem już od dawna... bez reszty pochłaniały mnie rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany(...)szklanki mąki tzn ok 600 g ok 1 szklanka wody 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżeczka soli szczypta cukru 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych (używałam świeżych) jedno rozbełtane jajko do posmarowania kilka łyżek mleka - ok 3 Do dzieła!!! W przypadku świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli
sierotka maRysia w kuchnichleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo jak tu nie zjeść na śniadanie pysznej bułeczki z masłem czy na obiad nie wrzucić do zupy paru kawałeczków smażonych(...)Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości
sierotka maRysia w kuchniPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te
Czerwony Gupikwymierzoną prosto we mnie. Wspomnienie Sycylijskiego słońca z pewnością dobrze zrobi. Co więcej kończy się rok, a te wakacje zdecydowanie przynależą do 2014. No i najważniejsze- wymyśliłam jak użyć mąkę pistacjową i na dodatek to będzie z czymś naszym, więc nie wymigam się od posta. A że dziś wypiłam dwie kawy i zaznałam drzemki, mogę zarwać noc i powspominać. Nasze(...)Włoch, niemówiący ani słowa po angielsku, kibic lokalnej drużyny piłkarskiej, o czym świadczył wystrój lokalu (zdjęcia, szaliki, kubki...). W jakiś nadprzyrodzony sposób wyjaśnił nam, że do Erice dostaniemy się bez problemu i żebyśmy uważali na tamtejszych nieuczciwych sprzedawców, którzy nie umieszczają cen na towarach i rzucając niebotyczne ceny, żerują na turystach. Pan zaserwował mi też barbarzyńskie w pojęciu Włochów
les mirabellesszczęście - zapraszamy: WERSJA TRADYCYJNA: - 150 ml mleka ciepłego - 14 g drożdży suchych - 400 g mąki tortowej (my stosujemy z roztocza) - 100 g cukru - cukier wanilinowy - 2 żółtka - 2 całe jajka - 100 g masła roztopione Podgrzewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i drożdże, przykrywamy i ustawiamy w ciepłym miejscu. My wstawiamy do bardzo lekko nagrzanego piekarnika, czekamy(...)tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie zagęszczający, zmieniający konsystencję na bardziej zwartą i ciągnącą (czyli zbliżoną do tradycyjnej, glutenowej). Jest to bardzo zdrowa odmiana mąki naturalnej
Wypisz Wymalujmnie klarowne) 300 gr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jagody opłukać, odstawić do osuszenia. Jak są suche, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką, aby wymieszały się z mąką. Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, żółtka, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 500 gr, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić(...)minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące, elastyczne
moj przepis nadostałam propozycję stworzenia czegoś dobrego z lodami Pura Vida, nie mogłam odmówić z trzech powodów: Pierwszy już znacie. Drugi jest taki, że bardzo mało jest na rynku polskim lodów bez cukru. Miodowe („Honey, Honey”) od Pura Vida są słodzone tylko miodem i bardzo doceniam ten fakt. Po trzecie, lody te są bezglutenowe, nie są genetycznie modyfikowane, powstają(...)posypania 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem 40g kakao 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Środek ulubione lody (użyłam lodów miodowych Pura Vida – moim zdaniem idealnie pasują!) Sposób przygotowania 1.W siekaczu rozdrabniamy orzechy (na mąkę), dodajemy cukier i ponownie rozdrabniamy. 2. Dodajemy resztę składników, miksujemy. 3. Surowe ciasto wkładamy
Fill The BowlDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane.Jabłkowe bułki z rozmarynemSkładniki:(na 6 bułek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży200 ml letniej wody1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli2 małe jabłka (200 g)1 gałązka rozmarynudodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności sięgania po nóż. Taka aromatyczna drożdżówka to idealny jesienny przysmak, moim zdaniem. Już podczas wyrabiania ciasta można się uspokoić i zamyślić; a gdy z piekarnika zacznie dobywać się(...)ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie: 250 g twarogu, 3krotnie zmielonego 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 500 g śliwek dodatkowo: 35 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki
Słodko-Słony Świat Ilonyblogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki) : 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka(...)pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem dopieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm. Nastawić piekarnik na 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzie