bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:20/34)

Wegańskie maślane bułeczki 183

tyle mi się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli(...)budzenia się drożdży jest wystarczający, około 15 minut), po czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto

greenscarf
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 214

części ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Przygotowanie pasty na krzyżyki: Mąkę wsypać do miseczki, wlać wodę i bardzo dokładnie rozetrzeć. Powinna powstać gładka średnio gęsta(...)Piec bułeczki przez 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią a wbity w nie patyczek będzie suchy (u mnie trwa to 15 minut). Wyjąć bułeczki z piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne.  Bułeczki można również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej

maniapieczenia
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 103

jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukry i ubijamy dalej - do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka delikatnie ubijając jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie za pomocą łyżki(...)dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny

Kuchnia po mojemu
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 111

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny przepis :) bardzo lubimy takie przekąski :) Bułeczki upiekłam wieczorem (w zasadzie to już w nocy) na całodzienny wyjazd (wkrótce o nim opowiem), dzięki czemu było co przegryzać przez drogę ;) wpadłam na ten pomysł, aby nieco(...)łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy

Kolorowy Przepisownik
Muffiny cynamonowe z kardamonem 142

Nabrałam ochoty na słodkie. Pomyślałam co najszybciej można upiec w tygodniu. Dziecko podpowiedziało, dzisiaj jest dzień bułki cynamonowej – kanelbulledag w Szwecji. Jakoś nie chciało mi się piec drożdżowych bułeczek. Ale skusiłam się na muffiny cynamonowe. Lubicie muffinki ? Ja też! Muffiny cynamonowe piekłam nie jeden raz. Dzisiaj na odmianę dodałam do nich kardamon. Uwielbiam zapach korzennych przypraw w wypiekach(...)cukru 1 jajko 150 ml siadłego mleka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu, świeżo zgniecionego 150 g mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cynamon i perłowy cukier do posypania Nastaw piekarnik na 175º na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Odważ cukier i zmiksuj na puszysto z jajkiem, wanilią i solą. Dodaj rozpuszczone masło z przyprawami

codojedzenia
Paradoks czyli odchudzona oponka. 198

łyżki domowego cukru waniliowego – ja mam robiony na cukrze jasnym, brązowym mąka pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo(...)traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam, że jak się zostawi wycięte krążki, bez dziurek w środku na jakieś 2h i wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada

ladykitchen
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 828

śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu(...)cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 196

proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe  https://www.youtube.com(...)kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki foruję w następujący sposób : biorę kawałek ciasta i turlam nim dłonią na blacie aby powstała kulka , można również wziąć kawałek ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pyzy na parze. 138

letnich dań z dzieciństwa.  Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym.  Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu, który słynie(...)drożdży suszonych 75 g mąki pszennej poznańskiej 60 ml mleka 30 g cukru pudru Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki ciasta ryżowego (B): 75 g mąki ryżowej 75 g maki pszennej poznańskiej 50 g cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam

Poranek na słodko
Kajzerki 220

drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem(...)sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy :)Składniki na 10 sztuk:350 g mąki pszennej,60 g mąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe bułki do burgerów 170

krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml wody łyżka cukru 2 łyżki letniego roztopionego masła płaska łyżeczka soli jajko do posmarowania bułek sezam do posypania bułeczek Przygotowanie: KROK 1: W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym(...)Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut. Jeśli chcesz kolorowe bułki do burgerów dodaj do ciasta (na oko, tak by od razu widać było kolor): - aby uzyskać kolor zielony

Zasmakuj Kuchni
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 185

dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety(...)cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 165

konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa -płaska łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki Czarna porzeczka(...)powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich dodatków; dżem, czekolada, serek. Można zrobić je na wytrwano bez porzeczek

BaRepas
Buchty z nadzieniem 259

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki(...)wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie. Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Buchty z nadzieniem Składniki: 250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko

Smakołyki Bereniki
Misiowe bułeczki ze śliwką 169

ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku listonic_name = "Misiowe bułeczki ze śliwką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) 0,5kg mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła(...)ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić

CoolinarniePL
Chleb na piwie 91

się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają(...)minut. Do pojemnika wlać piwo, wsypać mąkę i wlać drożdże. Uruchomić wypiekacz. Ja ustawiłam: program - WHOLE WHEAT COLOUR – ciemna skórka WEIGHT – 900 g Dla osób piekących chleby Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz Bomann może okazać się bardzo przydatnym urządzeniem. Wystarczy wrzucić składniki i za określony czas mamy gotowy chleb. Bez wygniatania, odstawiania.... Cały proces przygotowania wykonuje wypiekacz. W przypadku

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania