raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru
Wanilia i KardamonMożna je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą na spacer. Ten mały paluszek już wybrał bułeczkę dla siebie ;) Składniki: 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 1/2 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki podczas
Słodkie okruszkiBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki(...)Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować
głodny alergikstudzimy. WERSJA NA ZAKWASIE: 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej) 450 g mąki pszennej typ 650 (można zastąpić typem 550) + 100 g + do podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy mąkę (450 g), dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez(...)szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto
Stare Garywyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła/margaryny 5 łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych
Di gotujeTakie mięciutkie, puszyste bułeczki maślane na pewno zasmakują Waszym domownikom. Możecie upiec je na śniadanie albo podwieczorek. Dzieci chętnie wezmą je do szkoły. Dobre są zarówno same jak i posmarowane świeżym masłem albo dżemem. My zjedliśmy je z kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem(...)lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie
Smaczna PyzaOrkiszowe bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim z oregano i oliwą z oliwek (5 małych bułeczek) Składniki: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być) około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki(...)koziego, posypujemy oregano i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe
Moja Michajeszcze świeże truskawkami moja silna wola wisi na kołku. A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie(...)roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCynamonowe bułeczki chodziły za mną już od dawna, więc postanowiłam, że upiekę je sama. Wyszło ich tak dużo, że wystarczyło do kawy i dla mnie i dla gości :) Są bardzo podzielne, pachnące, pulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki(...)drobimy, posypujemy łyżeczką cukru oraz około łyżeczka maślanki i mąki. Mieszamy i odstawiamy w suche ciepłe miejsce do urośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie ręką do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione
ChilliJemymięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku
Di gotujezdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm...Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami, które po prostu uwielbiamy. Mam w szufladzie całą ich paczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się(...)zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła z ciastem. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, nakryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić. Na stolnicy, lub blacie kuchennym (na powierzchni która nie będzie podatna na klejenie się do niej ciasta) bez pomocy mąki uformować wałek. Wałek podzielić na 4 części(...)ciasta rozpłaszczyć dłonią na owalny płaski placuszek. Na środek nakładać po 2-3 (w zależności od wielkości) truskawki. Placuszki zawijać jak sakiewkę. Pamiętać by nie używać mąki, gdyż utrudni to sklejenia truskawianek. Każdą bułeczkę układać na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. Zostawić je jeszcze na 20 minut by podrosły. Truskawianki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec
Poezja Smaków - blog kulinarnydość że są bardzo proste w wykonaniu, to bardzo smaczne a do tego dosyć szybkie i tanie w wykonaniu. Poniżej przepis na 9szt. tych pysznych bułeczek. Bułki hamburgerowe Składniki: 500-520g mąki pszennej najlepiej typu 650 250ml mleka 1 jajko 20g drożdży 25g masła 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml(...)rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło
Księga-Smakunieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie - pyszne bułeczki jogurtowe. Wyszły delikatne, a jednocześnie wyjątkowo sycące. Wspaniale smakują z przyrumienionym sezamem. Spróbujcie koniecznie!Bułeczki na jogurcieSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej14
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt im się nie oprze.Można użyć dowolnego owocowego curdu, lub ostatecznie zwykłego budyniu - ale to już nie będzie to samo...Drożdżówki z jeżynowym curdem i mleczną kruszonkąSkładniki:(na 12 sztuk)600 g mąki pszennej125 g cukru25
Pożeraczka, czyli raz adobrze