bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:16/34)

Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 117

bułeczki upiekłam już jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze(...)makiemSkładniki:(na 10 sztuk)100 g masła150 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukrudodatkowo:2 łyżki mleka15 g makuMleko podgrzać z masłem - powinno być letnie, nie gorące. Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 141

pracy. Rozeszły się jak świeże bułeczki i każdy pytał o jeszcze. Padły nawet zamówienia na kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych, zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy

Made By Mom And Son
Odrywane bułki maślane 202

Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze  ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag,  nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!  16 października przypada  Światowy Dzień Chleba(...)może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu    Zorra  i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.   inspiracja  King Arthur Flour składniki  - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej  21 g mleka

Stare Gary
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 194

Wypiekanie na śniadanie" . Pyszne bułeczki z nadzieniem marcepanowym, które w oryginale są ze świeżą żurawiną a u mnie z wiśniami z kompotu. Bułeczki są przepyszne a z ciastem pracuje się rewelacyjnie. Kto lubi takie drożdżowe wypieki szczerze polecam. Ja robiłam z połowy składników i taki przepis podaję. Wyszło 8 sporych bułeczek. Tacka na której podałam bułeczki można kupić w Cukieteria.pl(...)miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru 0,5 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder płatki migdałowe 0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka* Przygotowanie: Z wody

Ala piecze i gotuje
Bułeczki pszenne 105

nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste bułeczki pszenne posypane z góry pestkami dyni. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki

Pink Envelope
Jagodzianki, jak z cukierni 411

Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu 30 g świeżych drożdży szczypta soli 3/4 szklanki mleka- podgrzanego, ciepłego, ale nie gorącego 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru +1 łyżka do rozczynu Nadzienie:  około 350-400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki Lukier: 250 g cukru pudru(...)gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką

KreatywnePiny
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 245

nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast(...)poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.   Zapraszam,  Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka 250 ml mleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych

Mia Cucina Sofieta
Bułki pełnoziarniste 78

     Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie

Wrzosowa Polana
Bułeczki śniadaniowe 160

Składniki: (na ok. 10 sztuk) -4 szklanki mąki pszennej lub razowej -3/4 szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1

KasiekGotuje
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 206

zabije drożdże.   Po przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując(...)zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika. Najczęściej tak bardzo rosną że się sklejają, więc rozłączamy je dopiero po ostygnięciu, tak żeby ich nie porwać. SKŁADNIKI 500g mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Bułeczki drożdżowe 200

sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody mineralnej 7 g suchych drożdży szczypta soli Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. W oddzielnym naczyniu na małym ogniu tylko przez krótką chwilę podgrzewamy mleko, wodę(...)dodajemy 1/4 szklanki mąki i dalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze

Weganizm infantylny
Drozdzowe buleczki z szynka 127

pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej nutki uzupełniłam go tajską bazylią. Wyszło smakowicie ! Drożdżowe bułeczki z szynką Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka  1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości 1 cm. Paski delikatnie zwijamy w rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 260

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 361

się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu(...)efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta

Rozpustne gotowanie
Jak zrobić idealne pączki? 3744

Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest ono nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto na pączki przygotowuje się na żółtkach, dzięki którym jest(...)choć pączki z całych jajek są równie smaczne, a ciasto nieco bardziej stabilne. Żółtka/jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodać je do ciasta. DROŻDŻE - Bez nich nie udadzą się żadne pączki; można użyć drożdży świeżych, z których najpierw należy sporządzić rozczyn, lub drożdży suszonych (instant). W starszych przepisach drożdże stanowią zazwyczaj 10% dodanej

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania