bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:23/34)

Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 149

się na kanapie, najlepiej pod kocem, zajadać słodkościami bez wyrzutów sumienia i cieszyć towarzystwem ukochanej osoby. Ja przynajmniej mam zamiar w ten sposób właśnie spędzić jutrzejsze popołudnie. Walentynki jednak nie zaczynają się po południu, ale z samego rana. Stwierdziłam więc, że już od rana będę zaskakiwać. Upiekłam pyszne bułeczki, niby zwykłe, ale jednak nieco inne, bo w kształcie(...)Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać 50 ml wody.Warstwowe bułeczki sercaSkładniki:(na 10-12 bułeczek)500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli300 ml letniej wody14 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukrudodatkowo:50 ml letniej wodyMąkę przesiać, wymieszać z solą. Po śodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 253

mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi(...)łyżka wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraka szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju rzepakowego szczypta oregano sól do smaku Bułeczki bao: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty

Food Square
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 275

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)minut . Po kolejnych 30 minutach – formowanie bułeczek maślanych: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy. Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków . Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Puszysta Brioche z żurawiną 141

Kolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą(...)mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży lub 7g suszonych100 ml ciepłego mleka375 g mąki tortowej ( 2 szklanki i trochę)50 g cukru

Gotowanie to kochanie
Tarta winna bo idealna do wina 186

ciepełku, wtedy to cudownie wyrośnie, a potem już tylko na stolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów(...)kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub prostokąty.  Podsmażyć mięso krótko (tylko do "zbielenia") na oliwie z oliwek, dodać sól i kolorowy pieprz.  Przełożyć z patelni do miseczki (bez pozostałości tłuszczu ze smażenia).  Szpinak umyć, pozbawić "ogonków." Odsączyć na sicie.  Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.  Oczyścić patelnię ręcznikiem kuchennym, dodać masło, następnie podsmażyć czosnek

Garniec Magalie
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 182

ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy(...)bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Jagodzianki od serca 175

teraz słowa babci, która mówiła, że miłość jest wtedy, kiedy chcesz z kimś przeżywać wszystkie cztery pory roku. Kiedy chcesz z kimś uciekać przed wiosenną burzą pod osypane kwieciem bzy, a latem zbierać z tym kimś jagody... i pływać w rzece. Jesienią robić razem powidła i uszczelniać okna przed wiatrem. Zimą - pomagać przetrwać katar i długie wieczory, a jak już(...)szklanka ciepłego mleka 500g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu Dodatkowo: jagody (świeże, mrożone, lub z kompotu) śmietanka lukier, puder lub dowolna polewa Drożdże łączymy w kubku z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy

Wrzosowa Polana
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 211

bułeczki z jagodami, potocznie zwanymi jagodziankami, jednak ich tym razem nie lukrowałam, tylko zrobiłam pyszną kruszonkę, bo ja bardzo lubię kruszonkę. Dlatego często robię crumble :) Ostatnio przygotowałam drożdżowe bułeczki z truskawkami, też były pyszne, bo bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie owalny kształt. Gorące, pachnące  bułeczki z  kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki(...)Formujemy owalne bułeczki, układamy je wysmarowanej tłuszczem szklanej formie do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
O bułkach, które stały się chlebem 178

razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco zdrowszy od białego pieczywa, które przygotowuję na co dzień (czy też co weekend, zależy). Kupiłam wszystko, co potrzebne, i o godzinie raczej późnej niż wczesnej(...)sera i kawałkiem papryki. Zniknął sama nie wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistąSkładniki:(na keksówkę 23x11 cm)250 g mąki pszennej250 g mąki pszennej pełnoziarnistej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniej wody2 łyżki oliwy200 g marchwidodatkowo:2 łyżki wodyMąki przesiać, wymieszać z solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 157

żadna rzecz nie bierze się ot tak, po pstryknięciu palcami... do wszystkiego potrzebny jest dobry, sprawdzony przepis, osoba, która za nim stoi – szczególnie jeśli jest to Rewolucjonista, zjadacz bezglutenowych mąk i wysokiej jakości czekolady i ktoś taki jak ja, kochający jaglankę i dobrej jakości ziela. Jego książkę zdobyłam przypadkiem, podglądam wieczorami i pragnę, tak bardzo mocno pragnę(...)virgin 100 g gorzkiej surowej czekolady u mnie nie bez powodu Cocoa ( do kąpieli wodnej) 40 g gorzkiej surowej czekolady ( do posiekania ) 8 daktyli bez pestek 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu  EcoBlik 1 łyżeczka ekologicznej lawendy  EcoBlik 1 laska wanilii 50 g mielonego lnu 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion Podałam

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe bułki 133

wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce - 'Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą(...)mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką

pink envelope
Domowy Tender jak z KFC 878

Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)wyrzuty sumienia po zjedzeniu takich fast food'ów. Bułeczki do Tenderów przygotujemy z przepisu na bułeczki do hot-dogów. Jeżeli chcemy zyskać na czasie możemy skorzystać z tych zakupionych w sklepie, jednak te domowe z pewnością są smaczniejsze i zdrowsze. Domowy Tender jak z KFC - Składniki: (ok. 10 Tender'ów) Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka

Słodka Strona
Slimaki lubia deszcz 188

miękkiego brązowego cukru50 gr zwykłego cukru50 gr masła miękkiegoskórka otarta z 1/4 cytryny1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu100 gr małych, ciemnych rodzynekciasto:150 gr mąki pszennej zwykłej300 gr mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka drobnej soli morskiej75 gr mleka (temperatura pokojowa)75 gr wody (temperatura pokojowa)2 średnie jajka50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu2 łyżeczki świeżych drożdży(...)minuty i zostawić do wystygnięcia.wykonanie:Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy

Przysmaki Karolki
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 225

   Jak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to

Smaczne Zdrowe
Domowe Bułki Pszenne 308

łyżeczki cukru ( przyśpiesza fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka Po 15 minutach Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się(...)minut Po 40 minut – formowanie bułek Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi je podzielić na 12 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie

Uwaga Babcia Piecze Chleb