bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:31/34)

Bułeczki szafranowe 121

Ostatnio witają nas poranne mgły. Choć dzień się później nieco rozjaśnia (na szczęście!), to rano powleczony jest gęstą bielą. Nie widać niemal nic, dobrze, że smycz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  197

upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka(...)szklanki mąki (100 g) 1/4 szklanki cukru (50 g) 1/4 szklanki roztopionego masła (50 g) Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Wyrobić drożdżowe. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić

moj przepis na
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 213

pozostaną chrupiące.   Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż(...)ślad po wbitym w nie palcu będzie szybko znikał. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej płynu i ciasto będzie za suche albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy mleko, po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Ciasto musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Formujemy

Karo in the Kitchen
Najdelikatniejsze pączki. 68961

     Najdelikatniejsze pączki świata- tak nazwał je mój mąż, kiedy pierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków na

Rozpustne gotowanie
Kebab z kurczaka w wersji domowej 170

Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki i podać na talerzu z pozostałymi składnikami. Wybór zależy od Was. PS. Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby. Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka(...)cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę

Smakowy Raj
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 196

zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają(...)mąki manitoba 150 g semoliny( lub kaszy manny) 300 g mąki chlebowej 25 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 360 ml letniej wody Składniki na farsz: pomidorki koktajlowe czarne oliwki listki bazylii oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy

Mia Cucina Sofieta
Bułki. Na obiad 139

Wielkimi krokami zbliża się weekend. Nawet dla mnie, co cieszy mnie niezmiernie. Poprzedni, teoretycznie wolny, spędziłam kursując między łóżkiem a kanapą, czując się przy tym raczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 253

warto ją zrobić, choć przygotowanie troszkę trwa... Gulaszową robię z mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszam oba mięsa. A i zawsze w moich zupach jest włoszczyzna, bo prawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej(...)zupa tego wymaga, doprawiamy do smaku. 4. Jeśli zupa jest za rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę mąką - najlepiej odlać trochę płynu do szklanki, dodać mąkę, wymieszać i dolać do zupy. 5. Do zupy najbardziej pasuje bułeczka z masełkiem!  Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 194

Genialny chleb z przepisu Jim'a Lahey'a - chleb marchwiowy z bakaliami, w tym wypadku z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze

Słodko-Słony Świat Ilony
Chałka. 168

     Dziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na

Rozpustne gotowanie
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 124

Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować

Ogrodnik w podróży
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 172

zawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych , tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym .   Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko  1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka(...)lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać

Grunt to przepis!
Jagodzianki z kruszonką 173

Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej(...)planetarnego) przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez około 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione

Świat Ciasta
DOMOWE JAGODZIANKI 149

sztuk) 650g mąki pszennej (dodatkowo ok. 200g do podsypania) 400ml mleka 1 jajko 3 żółtka 130g  twarogu mielonego 100g masła 50g świeżych drożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytryny Na nadzienie: 600g jagód 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę(...)łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy

Walijskie Pichcenie
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 75

pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia(...)miski, drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Resztę mąki mieszamy z ziołami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich olej oraz jajko. Następnie wszystko mieszamy. Jajko można pominąć, a dzięki niemu chleb mniej się kruszy. Wlewamy do mąki, mieszamy łyżką na tyle aby wszystko ładnie się połączyło. Blaszkę

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania