bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:32/34)

Pulled pork 135

przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego  masła 350  g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli białko do posmarowania sezam W misce mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na około(...)mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność

Smakowity Blog Kulinarny
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 297

dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto(...)godziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłuszka w ślimaczkach 103

Nie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 164

tyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy(...)łyżka mąki do ciasta: 150 g mąki pszennej  220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka  1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy

bistro mama
Keto gofry łubinowe (Paleo, LowCarb) 85

Mąka łubinowa Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje gofrom także puszystości i miękkości. Charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem, który jednak łatwo zatuszować odrobiną keto słodzidła (także w wytrawnej wersji). Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami(...)przypadku nie dajemy jej dużo, a dzięki dodatkowi keto substancji słodzącej, posmak ten nie jest w ogóle wyczuwalny. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub migdałowej . Keto gofry z mąki łubinowej z owocami Keto słodzidło Temat rzeka… W tym przepisie najlepiej sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol

Modern Cave Girl
Boeuf Strogonow (Stroganow) 148

korytarzu. Przychodzi jeden ksiądz, drugi, a trzeci po pewnym czasie, po skończeniu porannego nabożeństwa. Siadają przy drewnianym stole, piją herbatę z cytryną, jedzą jajecznicę ze szczypiorkiem zagryzając chrupiącymi bułeczkami. Ale, że księża to też ludzie, jeden z nich już przy śniadaniu pyta: - Pani Mario, co będzie dziś na obiad? A pani Maria odpowiada jak gdyby nigdy(...)łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia

Posadzone i zjedzone
Paszteciki z bigosem 159

formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli

Grunt to przepis!
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 160

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w pocie czoła pracujecie dzień w dzień bez chwili wytchnienia. Aż pewnego dnia dowiadujecie się, że będziecie mieć CAŁE 2 DNI wolnego. Skacząc ze szczęścia, niecierpliwie wyczekujecie piątkowego wieczoru, kiedy w końcu będziecie mogli rozprostować nogi na kanapie, nie mając kompletnie NIC do roboty, z czystą głową, nie przejmującą się jutrzejszą pracą; z białą kartką(...)podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już nie będę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE.  NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżek cukru 2 łyżeczki drożdży 2 jaja 3 szklanki mąki żytniej razowej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżki masła, miękkiego ziarna

Gotowanie to kochanie
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 176

mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką(...)pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody. Dokładnie wyrabiamy – ja używam miksera z hakiem. Nie dodajemy więcej mąki mimo, że konsystencja będzie klejąca. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty

Ostra na Słodko
BABKA RÓŻANA 192

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 paczki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ok 1/2 szklanki wody różanej konfitura do posmarowania Miękkie masło wrzucamy do miski i ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po trochu mąkę z proszkiem na przemian z wodą różaną. Ciasto dzielimy(...)CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI

harrisa
Mój pierwszy raz z See Bloggers 161

jednak ktoś ciągle żyje w tej słodkiej niewiedzy, to zapraszam na jej stronę . Paulina przygotowała dla nas kilka kulinarnych niespodzianek. Nie dość, że sama po nocy upiekła dla nas bułeczki do mini burgerów, to przedstawiła bardzo atrakcyjne menu dla wszystkich mięsożerców. W kuchni było bardzo radośnie, a ja - jako jedyny rodzynek w żeńskim gronie - czułem się jak pączek w maśle(...)prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło, ale nasi kulinarni mentorzy byli na to przygotowani i zawczasu upiekli dla nas dwa pyszne i zdrowe (bo bez dodatku mąki, nabiału i cukru ciacha): czekoladowe z bananami i kokosowe z truskawkami. Oba na spodzie z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Po warsztatach z Feed My Soul wyszedłem nie tylko najedzony

Food Square
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 118

chcemy zabrać jedzenie w plener, zawsze istotną kwestią jest takie zapakowanie potraw, które umożliwi ich łatwy transport i dowiezienie na polanę w miarę niezmienionej, nadal apetycznej formie. Z takimi bułeczkami piknikowymi nie ma żadnego problemu. Wystarczy wsadzić je do papierowej torby. Z pewnymi trudnościami wiąże się zapakowanie ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba(...)Składniki crumble / na 6 słoików ok. 200 ml: 300 g truskawek 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki kaszki kukurydzianej, kaszki manny lub mąki 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) na kruszonkę: 150 g mąki (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista), 70 g cukru, 100 g zimnego masła, 30 g wyłuskanych solonych pistacji, 30 g płatków migdałowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 149

smak :) Składniki na 8 dużych drożdżówek:  ROZCZYN: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki CIASTO: 40g masła roślinnego lub margaryny 1 łyżka domowego cukru waniliowego 340 g mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i tortów typ 650 3 żółtka - małe jajka 1/4 łyżeczki soli MASA TWAROGOWA: 500g twarogu(...)ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 3 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia.   Margarynę podgrzać w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia, wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.  Do dużej miski przesiać mąkę - aby w ten sposób

Grunt to przepis!
Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 144

Kiedyś nie lubiłam ciszy. Czułam się nieswojo, siedząc sama w domu, słysząc każdy najcichszy nawet szelest. Wzdrygałam się, gdy wiatr hulał za oknem, wyjąc potępieńczo; bzyczenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 183

Chwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania