bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:26/34)

PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 187

temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka(...)wypadku TAPIOKA czyli skrobia z manioku, która ma niezwykłe właściwości i zalecana jest m.in osobom cierpiącym na celiakię. Mąkę z Tapioki kupujemy przez internet w sklepie FRISCO.pl - mówimy o tym dlatego, że mamy pełne zaufanie do tej mąki i do sklepu. Cena nie poraża, wręcz w porównaniu z niektórymi sklepami jest tanio. Więcej o niej poczytać możecie tutaj: KLIKNIJ . Pączki

Wypisz Wymaluj
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 183

Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka 2 duże jajka Mąkę, drożdże w proszku, cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem(...)Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia

moj przepis na
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 216

Czy jesteście już w świątecznym nastroju? Bo ja tak - mieszkanie wysprzątane na błysk, łącznie z najciemniejszymi i najtrudniej dostępnymi zakamarkami, choinka dumnie się pręży, ozdobiona mnóstwem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3279

To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani

Monia miesza i gotuje
Drożdżówki z budyniem i borówkami 87

bułeczki cynamonowe lub mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżówki z budyniem i borówkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 300 g borówek 8 g suchych drożdży instant 4 łyżki cukru 30 g cukru z wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka 50 g masła opakowanie budyniu waniliowego – 60 g (z cukrem) Dodatkowo: do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem(...)dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki z suchymi drożdżami i większą szczyptą soli. Wsyp cukier oraz cukier z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym. Do suchych składników wbij 1 jajko, wlej mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 109

konsystencji gęstej zupy.  Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z fasolą :) Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś(...)laurowe, ziele angielskie i pomidory z puszki. Doprawić. Gotować całość około 15 minut lub do zgęstnienia sosu (w razie potrzeby można dodać więcej koncentratu lub wody lub zagęścić sos mąką). Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni White Beans in Tomato Sauce: approx. 400 g of dry white beans, approx

Lekcje w kuchni
Chałka z kruszonką 207

Moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo rodzina już się upomina o następną. Wyrośnięta, leciutka i pyszna. Nie dane jej było do końca wystygnąć, została

Kuchenne zapiski Edyty
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 154

tuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość(...)się rumienić. Dodajemy ją do masy z fasoli razem z quinoą, siemieniem lnianym, siekaną pietruszką i kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, obtaczamy w mące z ciecierzycy i układamy na grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią.  Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą

Quinoa Raz!
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 214

świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej  1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru(...)dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.  Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia .   B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 208

ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis(...)łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia

Grunt to przepis!
Croissanty 134

Croissant, czyli lekko słodkie, bardzo maślane francuskie bułeczki. To było dla nas wyzwanie. Planowaliśmy je zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś nigdy okazji nie było, jakoś zebrać się nie mogliśmy. Aż nagle okazja przyszła do nas sama. Od kilku tygodni bierzemy z Madzią udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Wspominałem już o tym, ale mogę raz jeszcze wspomnieć(...)możemy. Przy okazji liznęliśmy trochę wiedzy. Bo wydawało nam się, jak pewnie większości ludziom, że croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie

Marder&Marder Manufacture
Domowe Bułki na Śniadanie 156

zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem(...)dłoń maczam w mące ( oprószam mąką ) i nie wyjmując ciasta z miski ugniatam je przez chwilę po odgazowaniu , ponownie nakrywam miskę folią i ściereczką i odstawiam na kolejną godzinę w ciepłe miejsce ( o temperaturze około 25 stopni ) do wyrośnięcia Po 60 minutach – formowanie ciasta na bułki Ciasto z miski wyjmuję na blat ( nie podsypuję blatu mąką ) przerabiam kilka razy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym 125

Przepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto(...)połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm placek. Małą szklaneczką typu literatka wycinamy z ciasta krążki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy, tak aby bułeczki nie posklejały się podczas pieczenia. Przykrywamy

Kuchnia Na Wypasie
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 163

podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek 400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 200 ml letniej wody 60 g suszonych pomidorów 20 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=OMEcJR2Mh6w Przygotowanie : Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować(...)jest to opisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam . Tak uformowane bułeczki będę piekła . Pieczenie bułeczek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki z suszonymi pomidorami są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciastka serowe z jabłkami 153

filozofii na dzisiaj;) Przejdźmy zatem do smaczniejszej części posta;) Przepis na te ciasteczka pochodzi z czasopisma "Tina/Smacznego!" nr 9/2006. W oryginale jest to przepis na "Bułeczki z ciasta serowego" jednak ja z zamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja(...)zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy) Składniki: kostka chudego twarogu (20-25 dag) 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia  Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder

My simple kitchen
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 127

dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki.  Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej.  Bułeczki ziołowo - chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży(...)podzielić ciasto na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkęBułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu delikatnie mlekiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 25 do 30 minut, aż bułeczki się zarumienią. Do przygotowania bułek wykorzystałam majonez oraz chrzan, które

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki