bułeczki bez mąki - 500 przepisów (strona:25/34)

Mleczne bułeczki z makiem 210

bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mi się te kiszki nie skręciły ! Następnego dnia bułeczki też(...)takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z pieczarkami 171

słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam na mini-bułeczki z farszem posypane czarnym sezamem i kminkiem. Paszteciki wyszły przepyszne! Wiele z nich zjadłam na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika:) Składniki na 50 pasztecików 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych(...)środka brzegi, zlepiamy i formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut

Kulinarne Inspiracje
Scones z rodzynkami 169

każdą wolną chwilę spędzałam na zwiedzaniu miasta i okolic. Moją ulubioną przegryzką pakowaną w plecak na cały dzień zwiedzania, były angielskie scones , czyli słodkie bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe(...)słodkie co nieco.  Składniki na około 20 sztuk scones : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pros zku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g ma sła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć we wrz ą tku aby trochę zmiękły Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier

Grunt to przepis!
Angielskie bułeczki śniadaniowe 161

typowe, okrągłe bułeczki. Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją! Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury niskosłodzonej z moreli NASZE DOMOWE , to już w ogóle orgia dla kubków smakowych :) Składniki na około 20 sztuk bułeczek : 400g mąki pszennej 100g cukru(...)grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Po zdjęciu

Grunt to przepis!
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 182

Szukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki

vaniliowoczekoladowa
Tartaletki kokosowo-orzechowe z kremem cytrynowym 309

zwykle gdy przychodzi weekend muszę upichcić coś słodkiego. W tym tygodniu znalazłam ten przepis na pyszne tartaletki😀 No dobrze, ale mąka migdałowa jest taka droga… trzeba więc zmodyfikować przepis, żeby był tak samo smaczny, a tańszy. Chwała wam orzeszki ziemne!😉 You made my day!😉 A do tartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach(...)Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki😀 Aż schowałam dwie dla siebie, bo bałam się

Jak gotować i nie zwariować
Pasta kanapkowa z quinoy i białej fasoli 165

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Quinoa Raz!
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 292

rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej wytrawne smaki, jak choćby Bułeczki z pieczeni ą mięsn ą i papryczką pepperoni . Poniżej kolejna wersja drożdżowej pyszności w wersji wytrawnej, z parówką w roli głównej. Składniki na 10-11 dość dużych bułeczek: 80g masła(...)rulon z nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu . Mechanizm nadziewania i formowania bułeczek pokazuje poniższa fotorelacja . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.  Następnie posmarować roztrzepanym

Grunt to przepis!
Domowe bułki owsiane - yummy :) 135

nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście w świecie bułek :) Jeśli mielibyśmy określać(...)omieszkaliśmy zrobić zdjęć, aby pokazać Wam nasze bułeczki, które skonsumowaliśmy z twarogiem wymieszanym z rzodkiewką, czerwoną papryką, szczypiorkiem. Dla smaku jeszcze trochę pieprzu i jogurtu naturalnego, i twarożek był idealny. Starczy już opisów przyrody w stylu tolkienowskim hehe, teraz konkrety i zacznijmy od dokumentacji fotograficznej :) Rustykalne owsiane bułeczki  Składniki: 300 g mąki owsianej 200 g mąki pszennej 2 łyżki

vegetanie
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 168

babeczek i ostatnie brakujące produkty spożywcze. Dzień zleciał na codziennych czynnościach domowo - Maksiowych. Przyszło szare deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj 1/2 szklanki) 1/2 opakowania śmietany 12% (lepiej użyj jogurtu naturalnego) 1/2 kostki masła 2 jajka(...)nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście

Kuchnia po mojemu
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 157

napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam się do ich upieczenia. Efekt? Naprawdę genialny. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, w dodatku(...)tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 155

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem.Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni.Piec około 17-20 minut.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Jagodzianki 126

możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej(...)składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Food Square
Domowe bułeczki 175

soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowe bułeczki'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn(...)przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie – jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki

Proste-przepisy.pl
Słodkie drożdżówki- świnki 211

wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm. 3. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. 4. Z resztek wycinamy też uszy w kształcie małych trójkącików. Bułeczki smarujemy roztrzepanymi(...)jajkiem. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku

Kuchnia w czekoladzie
Bułki mleczne - śniadaniowe 132

Pachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do smarowania gotowych bułek masłem dzielą Was tylko dwie godziny. Składniki: 500g mąki pszennej (użyłam 650 bułkowej) 230ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych drożdży 1 jajko 50ml mleka mąka do obtoczenia bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli wlewamy ciepłe mleko, ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wstawiamy

Gotowanie i blogowanie
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 187

temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka(...)wypadku TAPIOKA czyli skrobia z manioku, która ma niezwykłe właściwości i zalecana jest m.in osobom cierpiącym na celiakię. Mąkę z Tapioki kupujemy przez internet w sklepie FRISCO.pl - mówimy o tym dlatego, że mamy pełne zaufanie do tej mąki i do sklepu. Cena nie poraża, wręcz w porównaniu z niektórymi sklepami jest tanio. Więcej o niej poczytać możecie tutaj: KLIKNIJ . Pączki

Wypisz Wymaluj
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 183

Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka 2 duże jajka Mąkę, drożdże w proszku, cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem(...)Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia

moj przepis na