mące orkiszowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Skąd taką mąkę wziąć? Podobno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka(...)mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się.Orkiszowo-ciecierzycowe drożdżówki z jeżynami i kruszonkąSkładniki:(na 12 sztuk)300 g mąki orkiszowej150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej100 g mąki z ciecierzycy250 ml letniego mleka1 jajko80 g cukru25 g świeżych drożdży75 g masła1/2 łyżeczki solikruszonka:85 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej55 g zimnego masła50 g cukrudodatkowo:250 g jeżyn2 łyżki mąki ziemniaczanej3
Pożeraczka, czyli raz adobrzewegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę taką i taką bez sera. - Jak to bez sera?? - No tak to, bez sera." Wzrok pytający "WTF?!" i co dalej, wiadomo. (Pomijam już przedwstęp przed wstępem czyli że najpierw pytamy, jakie w ogóle mają ciasto na pizzę - z mlekiem czy bez - i jako że większość jest z mlekiem, do zamówienia(...)nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka, że czekasz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjednak pisać chciałam. A o naprawdę pysznych, obłędnie cynamonowych bułeczkach. Moje co prawda wyglądają jak niedorobione rogale, ale to nie powód, żeby nie podzielić się przepisem. Są bowiem tak pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić.Razem z Chantel, Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim(...)układając bułeczki na blasze należy je kłaść łączeniem pod spód, będą miały ładniejszy kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie...Klasyczne bułeczki cynamonoweSkładniki:(na 6 dużych sztuk)ciasto:215 ml mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90 g masła1 jajko500 g mąki pszennejnadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRumuńskie Mucenici, czyli drożdżowe bułeczki w kształcie ósemek. Obficie posypane siekanymi orzechami, namoczone w syropie i polane miodem. Słodkie, pachnące, przepyszne. Idealne na śniadanie, do kawki, a nawet na Wielkanoc. Bułeczki są pieczone w Rumunii 9 marca na cześć 40 męczenników z Sebasty( miasto w ówczesnej Armenii, dziś w Turcji). Męczennicy byli żołnierzami i kapadockimi chrześcijanami, zmuszanymi do wyrzeczenia(...)już, że bułeczki są tak słodkie. Potrzeba podwójnej dawki słodkości, żeby ją jakoś przetrawić :) Przepis na rumuńskie Mucenici: Składniki : na 8 sztuk na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub paczuszka suchych 150 g cukru, ja daje 4 stołowe łyżki 125 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 80 g masła 1 jajko szczypta soli 500 g mąki na syrop
dolcevitainmykitchenpuszystych placuszków) Jogurt naturalny (370 g) 1,5 szklanki mąki łyżeczka sody 2 jajka (można ominąć) 2 łyżki oleju 5-6 brzoskwiń 1. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. 2. Mąkę mieszamy z sodą, wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy jogurt. 3. Dodajemy brzoskwinie i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy na patelni bez oleju Płatki owsiane Składniki: 5 łyżek zwykłych płatków owsianych(...)Składniki: serek wiejski gruszka 1. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Czekoladowy serek na kanapki Zamiast kremu czekoladowego, podaję coś równie smacznego, a jednak bez niepotrzebnych dodatków. Składniki: (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną porcję biorę 3 łyżki serka, łyżeczkę kakao i trochę banana do smaku
NA MOIM TALERZUznajdziesz odpowiedzi! Polecamy! Domowy chleb Składniki: 0,5 kg mąki pszennej TYP 500 – 650 dobrej jakości 0,25 kg mąki żytniej 22 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych łyżeczka cukru łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: naczynie do pieczenia z przykryciem 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mąki żytniej 3 łyżki oleju do formy i reszta(...)kratkę, aby nam nie odparował. Chleb według tego przepisu jest przepyszny, delikatny, lekko wilgotny, bez posmaku drożdży. Kromka takiego świeżego pieczywa z masłem… po prostu poezja… Polecamy również inne nasze wypieki jak np. domowy chleb bez wyrabiania , puszyste bułeczki pszenne śniadaniowe , oraz pyszna domowa ciabatta. Przepis sprawdzony przez nas wielokrotnie pochodzi z zaprzyjaźnionej strony DIETA MOJA
Kuchnia Na Wypasiedrożdżowe z dodatkiem puree z dyni: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej(...)minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i gotowe! Pamiętajmy jeszcze, że po uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę
Rozpustne gotowanieŚwięta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów(...)pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie
Podróż w kulinariapodróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam(...)Siostrą na czele. Rozeszły się migiem, i wszystkim bardzo smakowały. Polecam Wam je więc ogromnie, na te już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mąki grahama typ 1850 Młyn Kopytowa 1 szkl mąki pszennej chlebowej(...)ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym
Ala piecze i gotujeprzygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu(...)fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden raz. Polecam Wam serdecznie, nie tylko na lunch.Tarta z porami i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzepreferuję wersję z keksówki, taką jaką możecie znaleźć TUTAJ w przepisie na Brioche. Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego(...)mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła jajko do posmarowania Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z drożdży należy przygotować wcześniej rozczyn: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżkę mąki. Odstawić rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia, powinien się mocno spienić. Do większej miski wsypać mąkę, sól
Przepysznik - BLW i nie tylkolaska wanilii Mówiąc "Szklanka" mamy na myśli szklaneczkę po nutelii. To proporcje na małą formę. O jaką mąkę chodzi można dowiedzieć się tutaj: KLIK . WYKONANIE: Na sztywno ubijamy białka. Powoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi(...)ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan
Wypisz Wymalujbułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mi się te kiszki nie skręciły ! Następnego dnia bułeczki też(...)takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam na mini-bułeczki z farszem posypane czarnym sezamem i kminkiem. Paszteciki wyszły przepyszne! Wiele z nich zjadłam na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika:) Składniki na 50 pasztecików 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych(...)środka brzegi, zlepiamy i formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut
Kulinarne Inspiracje