Jedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo
Kuchnia PROzdrowotnaPstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku (nie solić). Z mąki(...)utworzyć zwartą masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30 minut. Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym. Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść
MarciochaKucharzysłabość do makaronów i chyba nigdy nie będę z tym walczyć:) Tym razem w sosie z sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę
MarciochaKucharzymięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy kiełki. Ewentualnie skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitymąki 60 g masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki z puszki (nie musi być) centymetr startego imbiru pojedyncza pierś z kurczaka jedna posiekana cebula siekana natka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku
Kulinarne Inspiracjebrano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu
zdrowa vege kuchniaBardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie
In my kitchenłyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które
Nie Bo Piekłoazot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane, tym więcej jest w nich szkodliwych
Powiedz dietom nieodcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku gotujemy pierś kurczaka, ostudzamy. Brokuła tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy
Niezły Młynekwszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one o tym doskonale wiedziały. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 6 ugotowanych jajek, 125 g bryndzy, kiełki brokułów, 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego, 1 pomidor koktajlowy, ser żółty w kawałku, 12 plasterków oliwek, pieprz zielony świeżo mielony, 12 liści szpinaku, ziarna kapary. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy
Moniki Smakołykiprzeciwnowotworowa i oczyszczająca. Jest bogatym źródłem witamin: A, B, C, E, K, PP. Zawiera sporą ilość beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, białka, potasu, wapnia w łatwoprzyswajalnej postaci. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforofan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i antybiotykowe działanie bakteriobójcze wobec Helikobakter pylori (patogeny odpowiadające za wrzody żołądka). Pod względem zawartości witaminy C jarmuż
Smaczne ZdroweZawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły. 7. Pomidory Najlepsze i najzdrowsze są te o intensywnym zapachu i pięknie zabarwionej skórce (także wokół szypułki). Tym z hipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować
Powiedz dietom nie