zobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego
Kulinarna rozmowazwierzętami w tytule :P Ciasto "Czarna Owca" Ciasto Mrówka Prince Polo Dania obiadowe: Tarta z kurczakiem Kotlety z kaszy jaglanej Kieszonki z piersi kurczaka Sałatki: Pyszna sałatka z brokułami Niskokaloryczna sałatka Sałatka z kurczakiem
Czerwona Porzeczkapatrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek
Kitchens AlphabetSzybka przekąska pomiędzy obiadem czy kolacją. Zaspokoi nasz głód i ucieszy podniebienie. :) Składniki: razowe chrupie pieczywo pasta vege francuska kiełki brokułu Sposób przygotowania: Chrupie pieczywo posmarować vege pastą i dodać kiełki brokułu. Smacznego
Truskawkowa Fiestabrakuje! Łącznie ponad 200 przepisów dla Was! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką 17 dań jednogarnkowych 13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 18 dań na Światowy Dzień Makaronu 21 przepisów na kolację, na ciepło! 5 pomysłów na dynię! 10 najlepszych potraw z jajek 4 pomysły na wytrawne wypieki
Moja smaczna kuchniaprzyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało
Kraina Miodem Płynącaskładniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej
UgotujmyTo.plnadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła
Pasja Smakumnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę groszek zielony (np. mrożony) kilka ziemniaków fasolkę szparagową lub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić? 1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką) 2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą
Matka Żywicielkagotowe. Zalane sosem i posypane serem ślimaczki wstawiamy do piekarnika (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy. Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania :) Moja rada: Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki
Codzienna kuchnia niecodziennamalym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami, ziemniakami. SMACZNEGO
zielonacukinkazupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek
W poszukiwaniu inspiracjikrewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany (najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez(...)około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię i dowolnie skomponować dodatki. Smacznego
Anielska Kuchnia AniBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)średnie, kiszone ogórki; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; 10 g kiełków (u mnie brokułu). Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Z mąki, masła, żółtka, mleka i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny
Gospodyni Miejskamój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy , który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy
Anielska Kuchnia Ani