niecodziennej odsłonie? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w przepisach. Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta
Moja smaczna kuchniaSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu. Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego
Gaździnka warzyczerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września) Cebula- wczesne odmiany (lipiec) normalna (sierpień, I połowa września) Czosnek- (lipiec, sierpień(...)września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia) Cebula- (II połowa września, październik) przechowywane
Krakowskie smaki AniUwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :) Sposób przygotowania: 250g świeżego lub mrożonego brokułu 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera korzeniowego 1/2 laski selera naciowego 2 średnie ziemniaki pieprz susz warzywny warzywko bez soli skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Jeśli brokuł jest
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym
Kuchnia domowa AniSkładniki: 300g makaronu (np. świderki) 1 brokuł 1 ogórek szklarniowy 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 200g szynki (np. pomorska, gotowana) sól, pieprz 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i wystudzić. 2. Brokuł podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. 3. Paprykę i ogórka pokroić. 4. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać
A Ty Smakuj Mniezdrowie-zielony sok ! Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się
w mojej kuchnisię je robi,a to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu świderki 50 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1,5 szklanki śmietany 30 % Mlekovita 2 serki topione naturalne trójkąciki z Mlekovity sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Brokuł dzielimy na rózyczki, gotujemy w osolonej wodzie
Z Majeczką w kuchnikostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Ja używam piętrowego parowaru, gotując jednocześnie brokuły i ziemniaczki z czosnkową oliwą ( przepis tu ) i ziołami. Oczywiście możemy ugotować roladki na metalowym sitku. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprzekąsić. Zawsze sięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro i podałam z jajkiem. Wyszło takie pyszne na jakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
Mienta blogDrukuj przepis Składniki 500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy z oliwek listonic_name = "Jem zdrowo: dorsz pieczony z tyminakiem na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki(...)gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Dorsza układamy w misce, dodajemy oliwę, sok z cytryny sól, pieprz i gałązki tymianku (najlepiej dwie pokroić). Ładnie nacieramy każdy kawałek i zostawiamy na 2 godziny. Następnie filety odciskamy z marynaty, układamy
CoolinarniePLcierpią na podobne objawy :) SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 2 woreczki ryżu bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać ryż, wymieszać(...)miarę potrzeby podlewać bulionem, aby ryż nabrał miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawionego kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, razem z pokrojonymi pieczarkami , papryką i wcześniej obgotowanym brokułem. Gdy ryż nabierze odpowiedniej miękkości, łączymy składniki z obu patelni, dodajemy kukurydzę i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli ktoś lubi przed podaniem potrawę można posypać startym żółtym serem
Kuchnia w opałachwszystkich, niezałatwionych spraw w jeden dzień. Dziwnym trafem przeminęła pora obiadowa, nawet nie wiem kiedy. Zatem w ramach kolacji proponuję, brokułowe spaghetti. SKŁADNIKI: 200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka orzechów włoskich ser (użyłam grana padano) sól pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić
Kuchnia w opałachmożna podawać z sosem czosnkowo-koperkowym przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu: Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty ser Brokułowa: salami, brokuły, pieczarki, mozzarella Smacznego
IMPRESJA SMAKUZamiast kalafiora można dodać brokuły, lub użyć jednego i drugiego. Można dodać również paprykę pokrojona w paski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki: 1 kalafior 4 pomidory 5 ogórków gruntowych 6 jajek 6 rzodkiewek 4 łyżki majonezu pęczek szczypiorku sałata do dekoracji Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, zaś kalafiora gotujemy tak aby się nie rozpadał oczywiście
IMPRESJA SMAKU