brokuły - 6998 przepisów (strona:272/467)

Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą 184

niej podejść, ale wpadłam na taki pomysł i połączyłam ją z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Doskonale się skomponowała, tworząc niezwykle sycące i zdrowe danie. Całość podałam z brokułem i selerowymi frytkami, które ostatnio są hitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :) Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera danie(...)polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku. Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą

FitKot
Makaron z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami 118

oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek zmielonych migdałów 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Ewent. jeżeli mamy całe migdały zmielić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na suchej patelni(...)ogniu zrumienić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili dodać oliwki i zmielone migdały. Chwile podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ). Makaron odcedzić, dodać brokuł, bułkę tartą, oliwki z migdałami. Polać oliwa z oliwek. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Inspiracja:  Kwestia Smaku

Atlas Smaków
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 255

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie

Tradycyjna kuchnia inaczej
warzywna lekka zupa z makaronem... 163

Składniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac

W Mojej Kuchni Lubię
Pytt i panna, Makarun 174

dania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewka z brokułem w sosie czosnkowo ogórkowym 126

Bardzo pyszna sałatka do obiadu  Oraz wspaniała  przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą  - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt

W królestwie smaków Beaty
Rosół z brokułem groszkiem i skrzydełkiem 152

marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym  ogniu tak jak rosół Doprawić solą i pieprzem 2. - Około 20 minut przed końcem gotowania wrzucić do rosołu brokuł i groszek  Gotować aż zmięknie brokuł Nie za długo żeby nie zmienił kolor na koniec  dodać posiekany koper Rosół podawać z makaronem i do każdej porcji dodać skrzydełko

W królestwie smaków Beaty
Portugalska kolacja 178

spore zamieszanie i podzielił gości. Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne   ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva

królestwo garów
30 pomysłów na cukinie 182

lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo!  Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Leczo. 161

Dzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam!       Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej

Rozpustne gotowanie
Lunch Box drogą do idealnej sylwetki 185

gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również al-dente, kiedy warzywa są gotowe, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi. Surówka jest chyba najprostszą sprawą :) Pomidory odsączamy

Spektrum Smaku
11 przepisów z oliwkami 168

gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moja smaczna kuchnia
Makaron penne z sosem serowym, brokułem i cukinią 154

Wielbiciele zdrowych warzyw i makaronu powinni spróbować, pyszne szybkie danie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa

R'n'G Kitchen
Sushi: hosomaki i futomaki 186

pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki).      Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej

Weganizm infantylny
BRUSCHETTA 182

oliwki. 6. Obficie posypać pieprzem, delikatnie osolić. 7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku Smacznego :) Zobacz także: Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno      Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania