brokuły - 6998 przepisów (strona:272/467)

Marchewka z brokułem w sosie czosnkowo ogórkowym 131

Bardzo pyszna sałatka do obiadu  Oraz wspaniała  przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą  - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt

W królestwie smaków Beaty
Rosół z brokułem groszkiem i skrzydełkiem 158

marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym  ogniu tak jak rosół Doprawić solą i pieprzem 2. - Około 20 minut przed końcem gotowania wrzucić do rosołu brokuł i groszek  Gotować aż zmięknie brokuł Nie za długo żeby nie zmienił kolor na koniec  dodać posiekany koper Rosół podawać z makaronem i do każdej porcji dodać skrzydełko

W królestwie smaków Beaty
Portugalska kolacja 180

spore zamieszanie i podzielił gości. Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne   ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva

królestwo garów
30 pomysłów na cukinie 187

lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo!  Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Leczo. 166

Dzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam!       Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej

Rozpustne gotowanie
Lunch Box drogą do idealnej sylwetki 188

gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również al-dente, kiedy warzywa są gotowe, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi. Surówka jest chyba najprostszą sprawą :) Pomidory odsączamy

Spektrum Smaku
11 przepisów z oliwkami 173

gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moja smaczna kuchnia
Makaron penne z sosem serowym, brokułem i cukinią 158

Wielbiciele zdrowych warzyw i makaronu powinni spróbować, pyszne szybkie danie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa

R'n'G Kitchen
Sushi: hosomaki i futomaki 189

pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki).      Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej

Weganizm infantylny
BRUSCHETTA 187

oliwki. 6. Obficie posypać pieprzem, delikatnie osolić. 7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku Smacznego :) Zobacz także: Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno      Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym

KreatywnePiny
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 208

koperek i śmietanę i zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność. Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pstrąg pieczony w ziołach 155

świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką.  Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu

Jemy Pijemy
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 200

robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu to uwielbiają

Kuchnia Prezydentowej
Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami 143

również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka liścia lubczyku Sól, Pieprz 2 łyżki śmietany 18% Grzanki i chipsy(...)miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka.  Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość

VioletoweKucharzenie
Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką 225

zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram(...)minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem

Mango Papaja