brokuły - 6998 przepisów (strona:266/467)

Sałatka z brokułem 412

Składniki: 1 brokuł, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, 250g sera feta, garść koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę

W kuchni u Moniki
Tosty "mumie" i zupa krem z brokułów 166

aromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;) Tak na marginesie, pamięta ktoś ten film?:)) Składniki: Zupa: litr bulionu kawałek korzenia selera dwie łodygi selera naciowego marchewka cebula nieduży brokuł ząbek czosnku koperek sól, pieprz czosnek granulowany Tosty: chleb tostowy ser żółty ketchup czarne oliwki Zupa: Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka z brokułem i nutką cytryny 192

oleju. Lekko posolić. Dodać mięso i dusić do miękkości. W między czasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni(...)nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny.   Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste. Polecam sosy rybne dobrej jakości. Ja używam tego

Di gotuje
Szybki makaron z jarmużem, cukinią i twarogiem 152

poniższego makaronu idealnie wpasowała się w połączeniu z jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie. Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew czy brukselka. I podobnie jak wszystkie warzywa kapustowate posiada on niezwykłe właściwości antynowotworowe. Skąd? Otóż zawierają sulforafan i karotenoidy - przeciwutleniacze, które mogą uchronić przed rakiem, a także witaminę

Kuchnia Ellie
Kilka pomysłów na... 140

Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM,KAPARAMI I OLIWKAMI W GALARECIE 181

zgodne z powyższym zdjęciem jest następujące. Cztery jajka przekroiłam na pół. Każdą z połówek owinęłam wędzonym łososiem. W środek włożyłam czarną oliwkę i trzy kapary. Pomiędzy jajka ułożyłam ugotowane brokuły,szparagi, marchewkę i rzodkiewki. Zalałam wszystko żelatyną i voila;-) Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 135

kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam  sałatkę z wędzonym rekinem  pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 148

owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka),  z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem. Można przed smażeniem wytrzeć ją ręcznikiem papierowym a następnie obtoczyć lekko

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM PALUSZKAMI KRABOWYMI BROKUŁAMI 159

wrzątku na około 3 minuty. Odcedziłam i pocięłam go na mniejsze części. Paluszki krabowe pokroiłam na małe kawałki. Wsypałam kukurydzę konserwową. Dodałam pokrojone ogórki. Rzodkiewki Czerwoną paprykę Różyczki brokuł ugotowałam w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodałam do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam. Przyprawiłam i wymieszałam z majonezem. Można użyc zamiast niego, gęsty jogurt albo sos sojowy i oliwę.  Smacznego

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW 178

jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp.,  przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.)  i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak

potrawyregionalne
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 188

makaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego! Polecam również lasagne ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI

potrawyregionalne
Światowy Dzień Makaronu - przepisy 139

Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet twarogowy z dodatkiem papryki 124

mięsnymi dodatkami do pieczywa. Tak przygotowany pasztet wegetariański będzie smakował na pewno nawet mięsnym smakoszom. Składniki: 70 dag twarogu 1 łyżka masła 2 jajka 4 zielone papryki 1 brokuł ¾ szklanki zielonych oliwek sól czosnkowa do smaku pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić. Papryki dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Brokuł

Tradycyjna Kuchnia
sałatka brokułowa z kokardkami 141

sałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy.  Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować(...)dente. Brokuł także ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Oliwki pokroić na trzy części, paprykę i cebulę w kostkę, pomidora w większą kostkę. Majonez, sos, jogurt i przyprawy wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i odstawić na godzinę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania