Składniki: 1 brokuł, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, 250g sera feta, garść koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę
W kuchni u Monikiaromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;) Tak na marginesie, pamięta ktoś ten film?:)) Składniki: Zupa: litr bulionu kawałek korzenia selera dwie łodygi selera naciowego marchewka cebula nieduży brokuł ząbek czosnku koperek sól, pieprz czosnek granulowany Tosty: chleb tostowy ser żółty ketchup czarne oliwki Zupa: Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając
Czerwona Porzeczkaoleju. Lekko posolić. Dodać mięso i dusić do miękkości. W między czasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni(...)nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny. Dzięki nie mu mięso staje się kruche i soczyste. Polecam sosy rybne dobrej jakości. Ja używam tego
Di gotujeponiższego makaronu idealnie wpasowała się w połączeniu z jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie. Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew czy brukselka. I podobnie jak wszystkie warzywa kapustowate posiada on niezwykłe właściwości antynowotworowe. Skąd? Otóż zawierają sulforafan i karotenoidy - przeciwutleniacze, które mogą uchronić przed rakiem, a także witaminę
Kuchnia EllieZielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe
More food, love and dreamszgodne z powyższym zdjęciem jest następujące. Cztery jajka przekroiłam na pół. Każdą z połówek owinęłam wędzonym łososiem. W środek włożyłam czarną oliwkę i trzy kapary. Pomiędzy jajka ułożyłam ugotowane brokuły,szparagi, marchewkę i rzodkiewki. Zalałam wszystko żelatyną i voila;-) Smacznego
potrawyregionalnekostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam sałatkę z wędzonym rekinem pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem
potrawyregionalneowoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka), z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem. Można przed smażeniem wytrzeć ją ręcznikiem papierowym a następnie obtoczyć lekko
potrawyregionalnewrzątku na około 3 minuty. Odcedziłam i pocięłam go na mniejsze części. Paluszki krabowe pokroiłam na małe kawałki. Wsypałam kukurydzę konserwową. Dodałam pokrojone ogórki. Rzodkiewki Czerwoną paprykę Różyczki brokuł ugotowałam w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodałam do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam. Przyprawiłam i wymieszałam z majonezem. Można użyc zamiast niego, gęsty jogurt albo sos sojowy i oliwę. Smacznego
potrawyregionalnejest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak
potrawyregionalnemakaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego! Polecam również lasagne ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
potrawyregionalneTagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi
Kulinarne przygody Gatitymięsnymi dodatkami do pieczywa. Tak przygotowany pasztet wegetariański będzie smakował na pewno nawet mięsnym smakoszom. Składniki: 70 dag twarogu 1 łyżka masła 2 jajka 4 zielone papryki 1 brokuł ¾ szklanki zielonych oliwek sól czosnkowa do smaku pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić. Papryki dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Brokuł
Tradycyjna Kuchniasałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy. Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować(...)dente. Brokuł także ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Oliwki pokroić na trzy części, paprykę i cebulę w kostkę, pomidora w większą kostkę. Majonez, sos, jogurt i przyprawy wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i odstawić na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia