kilkadziesiąt pozycji. Wśród nich są między innymi: komosa ryżowa, zielony jęczmień, chlorella i spirulina (będące składnikami alg), jarmuż, kiełki. Ale też produkty bardziej pospolite, takie jak jabłka, czosnek, szpinak, brokuły, kasza jaglana, natka pietruszki czy siemię lniane. Gdy pojawią się w waszej diecie, zrozumiecie sens powiedzenia, że nie wystarczy jeść, należy się odżywiać. Przesilenie wiosenne wpędziło mnie w infekcję
Smakowity Blog Kulinarnymakaronowa zapiekanka zjedzona w samo południe wciąż daje mi siły do pisania o makaronowej zapiekance - taka jest jej moc! ;) Składniki: 250 g makaronu w ulubionym kształcie 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw(...)Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc od kremówki (zachować 1/4 startego sera). Podgrzewać powoli mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich elementów. Pierś kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić
zadanie-gotowaniekolorowo. Mam dla Was przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja ! 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
noteskulinarnyfigasosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka
Kucharzycasolo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej 2 łyżki rybnego sosu 1 brokuł 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę(...)zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem
codojedzeniajajko Składniki na farsz 1 pierś z kurczaka + curry, paryka słodka, sól i pieprz, olej, zioła prowansalskie, olej (jednym słowem przyprawy które lubimy) 1/2 brokuła lub 1 mały brokuł 1/2 opakowania śmietany 18% 150 g sera żółtego startego na grubych oczkach 1/2 sera camembert pokrojonego w plasterki 3-4 jajka (jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko
Piekielna Kuchnia Patibułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior
Szefowa kuchniniemowlaka musi być z najlepszych produktów, a łącząc ze sobą odpowiednio składniki, uczymy go poznawać nowe smaki, różnorodności konsystencji, przez co nabiera dobrych, zdrowych nawyków pokarmowych. SKŁADNIKI : różki brokuły 4 szt marchew 2 średnie pietruszkę koszeń 1 mały 2 małe ziemniaczki świeży tymianek 2 szczypty kawałeczek piersi z kurczaka łyżeczkę oleju rzepakowego
Basia w kuchnimojemu dziecięciu na śniadanie, po części bo akurat miałam padnięte banany, a po drugie wiadomo… wypróbować coś nowego. Dla smakoszy gofrów na śniadanie proponuję równie zdrowe gofry z brokułami . 25 marca to dzień gofrów jakby się kto pytał. Gofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy przepis na gofry już niedługo! Zdrowe
codojedzeniasosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie zagęścił sos śmietanowy zmiksowanymi brokułami zamiast mąką. Bardzo smacznie i zdrowo. Polecam oba przepisy! Smacznego
Anioszek w kuchninastępnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok 30 minut. Ja swój sos zagęściłam łyżką mąki i podałam z kaszą gryczaną i brokułami
Cynamonowe szczęścieoliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach 1:1 oliwę z octem balsamicznym i dokładanie potrząsając zmieszamy) Brokuły gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy
Piekielna Kuchnia PatiPyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchentraktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów. Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły: Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą
Chilli Czosnek i Oliwa