brokuły - 6998 przepisów (strona:254/467)

Przepis na pizzę z boczkiem 162

uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki i soczysty

Moja smaczna kuchnia
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 328

palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet

Cooking Monster
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 142

łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi na maśle brokułami

cool and minty
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 143

Farsz :  1 duży brokuł 100 g sera fety 1 ząbek czosnku pieprz do smaku                                                                  Dodatkowo :  bułka tarta do panierowania  1 jajko sos pieczarkowy(...)Przygotowanie :  Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik

Kulinarne Fantazje Marioli
QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM 131

Quiche to nic innego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)Farsz :  200 g kabanosów pieczonych  Henryk Kania 1 mały brokuł ugotowany na parze 1 czerwona cebula 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego papryka konserwowa do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka warstwowa z kurczakiem 343

Składniki na sałatkę filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt makaron muszelki, 200g brokuł, 1/2 szt fasolka czerwona, 1 puszka kukurydza, 1/2 puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy(...)być płynny, nie używamy jogurtu typu greckiego. W misce układamy kolejno: 1/2 makaronu, 1/4 sosu, kukurydzę z fasolką w całości, 1/4 sosu, całe mięso, 1/4 sosu, resztę makaronu z brokułem, 1/4 sosu. Na wierzch posypujemy posiekanym jajkiem. Możemy też odłożyć 2 łyżki kukurydzy z fasolką do dekoracji

Gotowanie moimi oczami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem 232

wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar listonic_type

Kuchnia Bazylii
Pakora z kalafiora 236

szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy im leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła!  Pakora z kalafiora (gobi

Bananowe Pole
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 135

Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość ) 3 ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki(...)dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez

Smaki Ewy
Brokuły w panierce z serem 180

Bardzo prosty i pachnący dodatek do obiadu. W smaku przypominają przygotowywany w podobny sposób przez mamę kalafior. 1 duży brokuł 1 szklanka bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz 4 łyżki żółtego sera Olej do smażenia Brokuł dokładnie myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Pilnujemy aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i studzimy. Następnie panierujemy w przyprawionym

VioletoweKucharzenie
Co Lila jadła w środę? 9 123

drzewie to mówiła "zostawicie, to moje tereśnie, co ja będę jadła??!!"  Zupa 13:00 Zupa szpinakowa z lanymi kluskami.  II Danie 16:00 Ryż z cebulką + brokuły, kalafior i marchewka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowo-kokosowe ( przepis tutaj>>> ). Kolacja 19:00 Omlet ze szpinakiem. Do jajek wrzuciłam świeży szpinak, odrobinę mąki, przyprawy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierś z indyka z warzywami z woka 198

cebule - obrać, pokroić w kostkę 1 por - pokroić w cieniutkie talarki 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić

Kuchnia smaków
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 164

olejem na w miarę gładkie puree i wyłożyłam na talerz za pomocą gałkownicy do lodów :D  Nie obyło się bez warzyw. Tym razem postawiłam na warzywa zielone - cukinię, brokuł oraz fasolkę szparagową. Nie zabrakło cebulki i czosnku oraz aromatycznych przypraw. Całość przeszła moje oczekiwania! Wyszło efektownie, ale także bardzo smacznie i mega zdrowo! Kulki strączkowe są pyszne(...)dość sucha i ciężka do miksowania). Puree wykładaj za pomocą gałkownicy do lodów, w ten sposób powstaną estetyczne kulki :) Dodatkowo posyp koperkiem.  Składniki - zielone warzywa: 2 cukinie 1 brokuł 1 szklanka fasolki szparagowej  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  (Alfa-koszyk) przyprawy (Alfa-koszyk): pieprz czarny , kurkuma , lubczyk , papryka ostra , cebula suszona

Zdrowie na języku :P
Brukselki – warzywa, które warto jeść 253

powinna jednak znaleźć się w naszym menu. Brukselki mogą także stanowić ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, wariacji bowiem jest sporo. Brukselki w walce z nowotworami Brukselka, podobnie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Chroni on m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego. Sulforafan wykazuje także właściwości antybakteryjne. Badania

Ciasna Kuchnia
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 161

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu

Pasje Jolki