feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamswitaminy, mikroelementy, karotenoidy, flawonoidy i likopen. Dokładniejszy opis poszczególnych składników znajduje się poniżej. No to na zdrowie! MARCHEWKI - bogate w karotenoidy nadające skórze ładny, "opalony" odcień BROKUŁY - poprawiają odporność skóry i błon śluzowych, pomagają także usunąć worki pod oczami. Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i są bogate w witaminę
Pora na pora i pomidoralekko dziś u u mnie. Pulpety z dorsza, z brokułami na parze. Wczoraj kupiłam kilka filetów z dorsza, ale kiedy je umyłam i zobaczyłam .... takie małe jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze. 400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić
AZgotuj!jestem fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajli:) Ciągle szukam nowych połączeń i smaków. Dzisiaj proponuję Wam prawdziwą bombę witaminową: smoothie z dodatkiem brokuła i oleju lnianego zimnotłoczonego. Brokuł bogaty jest w żelazo, a żeby ułatwić jego wchłanianie potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy w pomarańczy i kiwi. Olej lniany charakteryzuje się natomiast wysoką zawartością wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych
Moja Galeria Smakurodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu. Składniki na 3 porcje: 2 szklanki
Moja Galeria Smakuniej podejść, ale wpadłam na taki pomysł i połączyłam ją z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Doskonale się skomponowała, tworząc niezwykle sycące i zdrowe danie. Całość podałam z brokułem i selerowymi frytkami, które ostatnio są hitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :) Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera danie(...)polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku. Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą
FitKotoliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek zmielonych migdałów 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Ewent. jeżeli mamy całe migdały zmielić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na suchej patelni(...)ogniu zrumienić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili dodać oliwki i zmielone migdały. Chwile podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ). Makaron odcedzić, dodać brokuł, bułkę tartą, oliwki z migdałami. Polać oliwa z oliwek. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Inspiracja: Kwestia Smaku
Atlas SmakówZapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie
Tradycyjna kuchnia inaczejSkładniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac
W Mojej Kuchni Lubiędania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli
Qlinarnie i QlinarnieBardzo pyszna sałatka do obiadu Oraz wspaniała przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt
W królestwie smaków Beatymarchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym ogniu tak jak rosół Doprawić solą i pieprzem 2. - Około 20 minut przed końcem gotowania wrzucić do rosołu brokuł i groszek Gotować aż zmięknie brokuł Nie za długo żeby nie zmienił kolor na koniec dodać posiekany koper Rosół podawać z makaronem i do każdej porcji dodać skrzydełko
W królestwie smaków Beaty