wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy! Składniki -chrupiący mix sałat -wędzone mięso z kurczaka -kabanosy wędzone -oliwki czarne i zielone -pomidorki śliwkowe -czarny sezam- opcjonalnie -gotowany na parze brokuł -duża łyżka tartego parmezanu -łyżka oliwy z oliwek -2 łyżki majonezu -1 sos sałatkowy Cezar Knorr -listki bazylii Uparuj brokuła. Sałatę jeśli umyta daj na półmisek, dodaj brokuł, kurczaka
Z Kuchni Do Kuchnipapieru tworząc szczelną kopertę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wyciągamy i wyjmujemy z koperty. Pstrągi możemy podać np. z rukolą, fasolką szparagową lub gotowanymi brokułami. Post Pstrąg z ziemniakami z piekarnika pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudelikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek
Z Kuchni Do Kuchnizdziałać cuda! Myślę, że warto drugie śniadanie zastąpić takim pysznym koktajlem. 1).Koktajl jabłko/melon/brokuł/cytryna/woda kokosowa* Składniki (na 2 porcje): 4 małe jabłka 1/2 melona 150 gram brokuł (nie trzeba dzielić na różyczki) sok z 1/4 cytryny 100 ml wody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa i owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce
Mango PapajaZachęcałam już do zmiany typowych kopytek przez dodanie brokułów - Brokułowe kopytka , a dzisiaj zaproponuję to samo, tylko w wersji marchewkowo-groszkowej. A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka - 320 gram
Życie zamknięte w smakuuśmiechał” się do mnie bakłażan i tak trafił do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 bakłażan 1 cebula Kilka pieczarek Pomidory z puszki Kilka różyczek brokułu Sól Pieprz Zioła prowansalskie olej Wykonanie: Z przyprawionego solą i pieprzem mięsa mielonego formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je przez chwilę na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i dalej smażymy(...)mięsa dodajemy kolejno pokrojone pieczarki i bakłażana. Całość dalej podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy różyczki brokułu i dusimy chwilę pod przykryciem. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewylodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka
Truskawkowa FiestaPapryka faszerowana z brokułem Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ? Składniki Przepis dla 4 osób 4 papryki 1 brokuł 250 g pieczarek 2 pomidory 100 g ugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania
Miód i pieprzposiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie PichcenieLunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł Pojemnik, jaki widnieje na zdjęciu, jest moim ulubionym;) Mega praktyczny, bo ma 3 przegródki, co pozwala na spakowanie pełnego obiadu z dodatkami;) Dostępny w Makro i Carrefourze za kilkanaście złotych, przynajmniej u mnie w mieście. Pamiętajcie, żeby ozdabiać swoje lunche: wyglądają wtedy znacznie atrakcyjniej, a w końcu jemy najpierw spojrzeniem(...)wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku - Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili - W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik - Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem, to najlepiej soczewicę i brokuła włożyć do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązać. Umieścić obok ryżu dopiero tuż przed jedzeniem
Wegańska kuchnia orientalnateż słuchanie swojego organizmu. Jeśli odżywiamy się naturalnie, bez składników chemicznych stymulujących nasze smaki, organizm będzie nam dawał sygnały, czego potrzebuje. Ja na przykład codziennie mam ochotę na tahini, brokuły i kaszę jaglaną. Mogłabym to jeść bez końca;) I o ile nasze 'zachcianki' dotyczą się zdrowych produktów, to należy słuchać organizmu. Najlepiej jest jeść 3 spore posiłki podczas dnia
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami Składniki: - 100g czerwonego ryżu - 1 łyżeczka garam masali - 90g ugotowanej fasoli adzuki - ½ łyżeczki płatków chili - 120g brokuła(...)sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaBrązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)minuty - Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł
Wegańska kuchnia orientalnaJeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne
W kuchni wieczorem