też słuchanie swojego organizmu. Jeśli odżywiamy się naturalnie, bez składników chemicznych stymulujących nasze smaki, organizm będzie nam dawał sygnały, czego potrzebuje. Ja na przykład codziennie mam ochotę na tahini, brokuły i kaszę jaglaną. Mogłabym to jeść bez końca;) I o ile nasze 'zachcianki' dotyczą się zdrowych produktów, to należy słuchać organizmu. Najlepiej jest jeść 3 spore posiłki podczas dnia
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami Składniki: - 100g czerwonego ryżu - 1 łyżeczka garam masali - 90g ugotowanej fasoli adzuki - ½ łyżeczki płatków chili - 120g brokuła(...)sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaBrązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)minuty - Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł
Wegańska kuchnia orientalnaJeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne
W kuchni wieczorempełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie
Milion Smakówfeta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamswitaminy, mikroelementy, karotenoidy, flawonoidy i likopen. Dokładniejszy opis poszczególnych składników znajduje się poniżej. No to na zdrowie! MARCHEWKI - bogate w karotenoidy nadające skórze ładny, "opalony" odcień BROKUŁY - poprawiają odporność skóry i błon śluzowych, pomagają także usunąć worki pod oczami. Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i są bogate w witaminę
Pora na pora i pomidorapolecam). Składniki (na kilka sporych porcji): 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta) 1 – 2 papryki 2 – 3 pomidory 2 cebule Kilka różyczek brokułu 200 g makaronu Tymianek (3 – 4 gałązki) Bazylia (liście z 1 gałązki) Oregano (2 – 3 gałązki) 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera Sól, pieprz Odrobina oleju(...)dente. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano
Sto kolorów kuchnilekko dziś u u mnie. Pulpety z dorsza, z brokułami na parze. Wczoraj kupiłam kilka filetów z dorsza, ale kiedy je umyłam i zobaczyłam .... takie małe jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze. 400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić
AZgotuj!jestem fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajli:) Ciągle szukam nowych połączeń i smaków. Dzisiaj proponuję Wam prawdziwą bombę witaminową: smoothie z dodatkiem brokuła i oleju lnianego zimnotłoczonego. Brokuł bogaty jest w żelazo, a żeby ułatwić jego wchłanianie potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy w pomarańczy i kiwi. Olej lniany charakteryzuje się natomiast wysoką zawartością wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych
Moja Galeria Smakurodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu. Składniki na 3 porcje: 2 szklanki
Moja Galeria Smaku