bloga? Z zazdrości. Przez długie miesiące podziwiałam inne blogi, zachwycały mnie i po prostu zazdrościłam innym, że mają, a ja nie... Więc też założyłam. 5. Wolisz kalafior czy brokuły? Nie umiem wybrać, bardzo lubię jedno i drugie. 6. Wolisz żelki czy ciągutki? Ciągutki, zdecydowanie. 7. Kogo wzięłabyś na bezludną wyspę? Mojego C. On jeden chyba tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy
Wielopokoleniowomnie dzisiaj z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Taka propozycja na piątkowy obiad:) Jak dla mnie pychotka;)Polecam. Potrzebujemy: 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł łyżeczka masła i soli Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą i masłem. Odcedzić, szklankę wywaru zachować. Sos serowo-śmietanowy: 15 dkg startej
Maślane ciasteczkowielkanocnym stole. Jej kolory jednoznacznie kojarzą mi się z wiosną :) :) :) Składniki: ½ brokuła, 3 jajka, ½ puszki kukurydzy, 5 rzodkiewek, 2 garści kiełek brokuła, sól, pieprz, Dodatkowo: ulubiony sos Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzić. Na talerzu(...)ułożyć brokuł, jajka i rzodkiewkę. Całość posypać kukurydzą i kiełkam. Sałatkę oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem polać ulubionym sosem – ja polecam sos czosnkowy lub chrzanowy. Smacznego
Nie tylko w kuchniowocową dodałam gruszki, sok z cytryny i kawałek świeżego imbiru, który stanowi idealne połączenie z gruszką, jako fazę zieloną dodałam szpinak i natkę pietruszki, idealnie wychodzi również z jarmużem, brokułami im zdrowsze zielone połączenia tym lepiej, dodatkowo dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego, żeby zapewnić sobie przyswajalność składników rozpuszczalnych w tłuszczach m.in. wit A,D,E,K , a na zakończenie
zdrowa vege kuchniapokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki
Sztuka gotowania w/g Samiryziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zezłoci. Następnie dorzucamy
KasiekGotujedlatego jedzmy je na zdrowie. Rzadko mam okazję kupić świeże makrele i dlatego nie chciałam "psuć" smaku mięsa ryby zbędnymi dodatkami. Podałam rybę z kalafiorem i brokułami z wody oraz z masłem szałwiowym które znakomicie podkreśliły smak ryby. Polecam takie podanie ryby. Smażone makrele z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.) Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku
Poezja smakuwinegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia
Sztuka gotowania w/g Samirywinegret połączyć razem i odstawić. Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia
Sztuka gotowania w/g SamiryPULPETY W SOSIE SEROWYM pyszne i bardzo proste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka
Swojskie jedzonkośrodowiska. Brązowy ryż, pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka, kapusta. Rozpuszczalne w tłuszczu Witamina A – przeciwutleniacz, poprawia widzenie, nadaje skórze zdrowy wygląd. Retinol – olej rybi i wątroba. Beta – karoten ( prowitamina A, czyli prekursor witaminy A) – marchew
Kuchenne innowacjeleniwe ( zrobiłam z samego twarogu z dodatkiem ubitego na sztywno białka, żółtka i mąki) + bułka tarta z mielonym lnem na maśle gotowany kalafior rodzynki Wtorek: makaron pełnoziarnisty z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami migdały gruszka
Atlas Smaków