boczek - 14002 przepisów (strona:776/934)

Zupa pieczarkowa 136

przekładam do garnka Dodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składników Zabielić śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce , ziemniacznej na boczku  i ogórkowej Do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpeciki w sosie pomidorowym 152

mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki.  Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki - mieszamy. Następnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kapusta na ciepło do obiadu 157

wyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy do momentu wymieszania się mąki z kapustą Doprawiamy pieprzem i papryką Można jeszcze dodać trochę podsmażonego boczku, smak będzie wówczas bardziej wyraźny. Uwielbiam taką kapustę! Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron z kurkami 117

odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól  pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa kalafiorowa 127

taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową , pieczarkową , ziemniaczaną na boczku , ogórkową , pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Koktajle śniadaniowe z jogurtem naturalnym: banan-kiwi, pomarańcza-kiwi 152

taka śniadaniowa odmiana :) Zdrowa, pełna witamin. Za oknem słońce to wiosna również zawitała do kuchni :) Tym razem zamiast parówek i kajzerki pszennej czy też boczku smażonego (o matko! jak to piszę to się zastanawiam jak ja mogę jeść na śniadanie takie rzeczy! - smaczne :P) zmiksowałam jogurt naturalny z owocami. Koktajl córki (sama wymyśliła składniki) to jogurt z kiwi i pomarańczą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tradycyjna sałatka Cezar 358

dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska

Poezja smaku
Kiełbasa ze słoika 338

słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g  szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 141

niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną – na pewno warto wypróbować V – dania z jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana w taki sam sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego

noteskulinarnyfiga
Rolada z mięsa mielonego 124

jutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule 3 jajka pół

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza na kalafiorze 130

1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy

Salonik smaków
Kluseczki ziemniaczane z masłem. 162

gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną  słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie

Przepisy i porady kulinarne
Potrawka z indyka w jarzynach 223

Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 0,8 kg piersi z indyka  papryka zielona 1 cały pomidor  2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek  ćwiartka kalafiora przyprawa curry

Krakowskie smaki Ani
Tort szpinakowy 239

tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego głodomora, a mega porcja sprawi, że tym razem na pewno

Sajkofanka smaku
Klasyczne szaszłyki. 122

samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania