mały ziemniak do sprawdzenia zasolenia wody Mięso podzielić na kawałki o wielkości ok 1,5 kg, dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam ok 12 kg szynki i 3 kg boczku ze skórą. Przygotować zalewę peklującą. We wodzie rozpuścić sól. Sól rozpuszczamy partiami, ponieważ soli powinno być tyle w zalewie aby wrzucony ziemniak wypływał na wierzch. Następnie rozpuścić saletrę i dodać
Monia miesza i gotujestoi . Z bardzo prozaicznego zresztą powodu - jest za wysoki, żeby go postawić. Albo pokój zbyt niski... Zależy, jak na to spojrzeć. W każdym razie regał leży sobie na boczku, a więc książki też leżeć muszą. Jeśli któraś z nich szczególnie Was zainteresuje - koniecznie dajcie znać. Jeśli któreś macie, lubicie lub nie - też napiszcie. Bo Wasze inspiracje interesują mnie szalenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię objawił na zdjęciu. I muszę przyznać, że całkiem z siebie dumna jestem - zupa wyszła pierwszorzędna. Smakowała groszkiem i wiosną, a jednocześnie gorąca skutecznie rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo. Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów
Gospodyni Miejskanatką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy. Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także oprószona podsmażonymi skwarkami z boczku. Zupa ma bardzo delikatny smak, dlatego należy ją dobrze przyprawić pieprzem ziołowym i solą, aby nie była mdła. Olej można zastąpić oliwą. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskanależy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje. Olej można zastąpić 125 ml stopionego masła. W wersji niepostnej można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek. Do potrawy można dodać kminek, a ilość grochu zwiększyć do 500 g. Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary. Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek - szczypiorkiem. Zamiłowani mięsożercy mogą dodać odrobinę wędzonego lub podsmażonego na patelni boczku pokrojonego w cienkie i małe kosteczki. Sałatka bardzo dobrze się komponuje z daniami z grilla. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je wyszorować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamożna zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazastąpić mieszanką serów twardych Reggio piatto dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie
Gospodyni Miejskafarszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło
Czerwień i błękitnieco orzechowy. Teraz znów się zdarzyło, że dostaliśmy małą siatkę i trzeba było ją wykorzystać. Padło na pomysł z zupą. Orzechowy smak? Dobrze komponuje się z gruszką... Dorzuciłam migdały, boczek, przyprawy i powstała całkiem ciekawa zupa. Sycąca, gęsta, z nutą gałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie
Pora coś zjeśćmalutkim płomieniu ciągle mieszając. Dodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować. Można dodać ugotowane jajo lub boczek. Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchnistworzone w Niemczech według tradycyjnej receptury cukierki Werthers’s Original. Składniki: 2 średnie jabłka (polecamy jakieś kwaśne) kilka cukierków Werthers’s Original kilka dłuższych pasków chudego boczku Przygotowanie: Jabłka obrać wyciąć rdzeń, pokroić na kliny/ćwiartki. Cukierki Werthers’s Original bardzo drobno rozdrobnić. Jabłka obtoczyć dokładnie w rozdrobnionych cukierkach. Zawinąć bekonem. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania
naRuszcie