boczek - 14002 przepisów (strona:787/934)

Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 256

nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą

Chilli Czosnek i Oliwa
rolada boczkowa... 111

Składniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymat kupiłam świeżą roladę boczkową w siateczce roladę opłukać i dobrze ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć marynatą, kucharkiem i na noc do lodówki roladę włożyć do keksówki i piec w 220C około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 139

dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku (WTF??) zostałam czarną owcą. A takiego! Gotowanie ma być przyjemne, proste, na miarę naszych umiejętności i możliwości finansowych! Dlaczego mamy jeść to co jest modne

ladykitchen
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 173

składników, które były już przygotowane na pizzerinki. Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik),  /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera 3 jajka Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego

Kuchnia moimi oczami
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 148

manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście. 7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa  u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron 8.  smarujemy nasze ciasto  Ostrym zielonem pomidorem

pichciszto
Świąteczny pasztet mięsny 157

Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność co jemy.... Składniki: 2 udka 1\2 kg boczku 1\2 kg karczku 30 dag wątróbki drobiowej przyprawy 5 jajek 5 łyżek bułki tartej Wykonanie: Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami. Dodać do masy mięsnej, 1\2 szkl. rosołu i pozostałe

Anioły w kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE , W NOWEJ, ZDROWSZEJ ODSŁONIE 217

bardzo zaskajujące doświadczenie. U nas warte kolejnego i jeszcze następnego powtórzenia. Dla niezdecydowanych polecam tym bardziej! Bardzo fajny smaczek nadało potrawie tofu wędzone, dla mnie bomba, jak dodatek wędzonego boczku... :-) Składniki: - 2 kostki tofu (u mnie jedno wędzone, drugie zwykłe) - 3 cebule - 1/2 główki czosnku - passata pomidorowa ok.700g - ketchup wg uznania - sól, pieprz do smaku - chili do smaku (nie trzeba

Smaczne Zdrowe
Jesień. Ciastka. Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami 166

którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej

Smaczna Pyza
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 176

Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej. Ciasto po 15 minutach wyciągamy i rwiemy na ok. 11/12 części. Wałkujemy je i na środek układamy pocięte na cząsteczki jabłko. Sklejamy boczki i ręką formujemy kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie, 7/8 minut od wypłynięcia. Najlepiej smakują z żurawiną, serkiem i cynamonem.  Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem

Czarnawisienka
Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem 303

upływie czasu wyjąć ciasto, przełożyć na obsypaną mąką stolnice. Wałkować na grubość ok. 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy (tortownica ok. 23 cm). Zrobić boczki a ciasto nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika na 17 minut, po upływie czasu zdjąć papier

Czarnawisienka
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 339

nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką

Czarnawisienka
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 240

zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie dla koloru świeżo starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości

Symfonia Smaków
Smalec z jabłkiem i cebulką 184

Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?!  Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI:   -1,5 kg słoniny  -0,5 kg boczku surowego  -1 duża cebula -1 duże jabłko  -2 ząbki czosnku -1 łyżka czosnku niedźwiedziego  -1 łyżka majeranku  -1 łyżka pieprzu czarnego mielonego  -1 łyżeczka

Zainspiruj się kuchnią
Grochówka z Jaśka karłowego 187

zależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny.  Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku. Fasolka dość szybko mięknie, więc wystarczy godzinka na wolnym ogniu. Na patelni podgrzewamy masło, smalec lub oliwę i robimy zasmażkę z dwoma łyżkami mąki. Po dodaniu zasmażki doprawiamy do smaku

Apetyczna babeczka
Krokiety w waflach 216

naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie:    Robienie krokietów podzieliłam sobie

Aga w kuchni