boczek - 14002 przepisów (strona:789/934)

Pierogi ruskie 158

pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju.     Mąkę przesiać

Z miłości do słodkości
Ruskie pierogi, czy na pewno? 173

smaku.  Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię

W kuchennym oknie Ewy
Pizza hawajska. Pizza hawaii. 299

pizzeriach nazywana również pizzą hawaii to jedna z moim ulubionych pizz. Pizza hawajska to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią pizze na słodko. Szynkę można zastąpić np. parzonym boczkiem w plasterkach. Składniki Ciasto na pizze Poniżej (przy opisie wykonania) znajduje się lista linków do ciast na pizze Sos pomidorowy Linki poniżej […] The post Pizza hawajska. Pizza hawaii. appeared first

Kulinarne Przeboje
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 196

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe

My Culinary Art
Parówki w cieście francuskim 175

pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość

Kolizje Smaków
Pierogi z mięsem 187

Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6687

kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka

Kolizje Smaków
Sałatki i przystawki 239

Papryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 173

tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek. Jeżeli nie robicie sosu w sezonie lub wasze pomidory nie są dość słodkie, możecie dosłodzić sos odrobiną cukru brązowego (ok. 1 łyżeczkę). Co do makaronu, to polecam penne lub fusilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 198

pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości.  3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy zbierać

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 218

roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę i nauczyłam się ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku . Już kiedyś pisałam Wam o tym, że rzadko jadam wędliny

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 169

Jajka w kokilkach - co kraj to obyczaj Klasyczne  Oeufs en Cocotte  to  jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche , które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 166

Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o  Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub  Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka po bretońsku 192

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Czytaj przepis na fasolkę

w kuchni i w ogrodzie