boczek - 14002 przepisów (strona:783/934)

Bigos staropolski 126

jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier

wyzwania kuchenne
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 397

ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka ziemniaczana 172

solą do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić. Podawać z mlekiem.  *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego w kostkę. Zasmażamy go wtedy razem z cebulką. Też jest pysznie. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 358

piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijny barszcz po mojemu 157

już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :) Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury , wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych , łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę  ziaren czarnego pieprzu . Kiedy mięso jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 170

kiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :) Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...)  ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :) Mała uwaga.  Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 219

wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka Świąteczna z żurawiną 294

Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka 177

różnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.     Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 181

Był już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 166

soli peklowej ( peklosoli ) -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego -2-3 duże ząbki czosnku   My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ). Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki.    Wodę przegotowujemy i studzimy. Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami

Maminek kulinarny
Tortilla z piekarnika 157

wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie , gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 173

pieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania