jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier
wyzwania kuchenneziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką
Z butelką mleczka w tlesolą do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić. Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego w kostkę. Zasmażamy go wtedy razem z cebulką. Też jest pysznie. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepiekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek
Kulinarny karnet Christopherajuż jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :) Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury , wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych , łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu . Kiedy mięso jest
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy je przygotowuję, przypominają mi się te godziny spędzone w szpitalnej kuchni ze wspaniałą ekipą :) Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło
Codzienna kuchnia niecodziennagrudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :) Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem
Codzienna kuchnia niecodziennawątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne. Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy. Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę
Maminek kulinarnyBył już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy
Maminek kulinarnysoli peklowej ( peklosoli ) -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego -2-3 duże ząbki czosnku My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ). Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki. Wodę przegotowujemy i studzimy. Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami
Maminek kulinarnywiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie , gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku
Smakowity Blog Kulinarnypieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest
Smakowity Blog Kulinarny