tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek
Na słodko lub wytrawniekwietnia to Światowy dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka
Kuchnia w opałachzwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa
OstryKęsgarnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Boczki foremki wysmarować masłem i cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm i ułożyć kratkę
maniapieczeniaÓsma piętnaście, wchodzimy do klasy. Zimno straszliwie, więc staję sobie z boczku marząc, żeby już zabrać się do pracy i trochę rozgrzać. W tym momencie padło jednak na mnie pełne politowania spojrzenie nauczyciela, który pokierował mnie do piekarnika (w którym mogłyby wygodnie usiąść i napić się herbaty cztery dorosłe osoby), kazał otworzyć drzwi i przekręcić gałeczkę . W tym momencie owiało
Pożeraczka, czyli raz adobrzepycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki. Ja tez się bronię rękami i nogami jednak, tłumaczę sobie, że wszystkich przyjemności nie można nam zabrać, a jeden kawałek to nie zbrodnia. Wieczorem godzinka ćwiczeń i jest
Niezły Młynekalzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki pszennej - 125 ml wody (ja użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie) - 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia - 200 g creme
W poszukiwaniu inspiracjiidealna na kanapki. Dużo zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, ponieważ wiemy co zawiera na 100% i możemy podać małym dzieciom bez obaw. Składniki: 1 kg łopatki 0,5 boczek chudy 0,25 kg fileta z kurczak 0,5 udziec z dzika (można zastąpić wołowiną) 4 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta gałki muszkatołowej majeranek 2 łyżki
kgwjanczewopowierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy pierogi je jeszcze przez około 2 minut. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego
kgwjanczewoRolada ustrzycka, żurawina, pomidory, sałata masłowa, ogórek, pieczone ziemniaczki i szczypta rozmarynu to zestaw wybitnie smaczny. Jest to wersja wegetariańska, w wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada
Kuchnia PROzdrowotnaryżem. Poniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia do nich okazało się ze te gołąbki są przepyszne i stały się moimi ulubionymi
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy
Taste Of My DayMamci: Pyszna, domowa kiełbaska, bez konserwantów i zbędnej chemii. Idealna na kanapki i do wyjadania prosto ze słoiczka :) Jeżeli wolisz troszkę tłustszą wersję możesz dodać 20 dag boczku. Przyprawa z Ziołowego Zakątka sprawdziła się w 100%. Nadała kiełbasce smaku i sprawiła, że stała się bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki
Zdrowie na języku :PCzyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami. Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że tylko smak koperku psuje jej amerykańskość :)) Ja najbardziej w tej zupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :) I jeszcze jedno - robi
bistro mamaBardzo proste i bardzo smaczne. Do tego efektowne. Myślę, że w tym towarzystwie mile widziane byłyby również wędzone plastry boczku :) Szaszłyki idealne na obiad dla rodziny i wieczorną kolację dla znajomych :) Czytaj więcej
bistro mama