boczek - 14002 przepisów (strona:772/934)

Pasztet 143

pory jakoś nie wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?   Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele angielskie 5 nieświeżych, podsuszonych bułek 8 jajek   Wykonanie: Mięso

Sto kolorów kuchni
Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą 190

ziela angielskiego i surową białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez jakieś 40-50 minut. Pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, szczypta soli, pieprz

Kredowe Menu
Zapiekanka z wolnowaru 330

dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa, boczek itp...] cebula przyprawy Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , cebulę w kostkę a wędliny jak kto woli [ kostka , paski].W misie wolnowaru ułożyć warstwę ziemniaków,na to cebulę , kapustę kiszoną

Moje domowe kucharzenie
Przepyszna biała kiełbasa. Jak zrobić domową białą kiełbasę? 183

tłuszczu pozwala otrzymać produkt o odpowiedniej soczystości. Mięso nie powinno być wcale specjalnie chude a jeśli ma mało tłustych części to można razem z nim zmielić dodatkowo trochę tłustego boczku albo podgardla tak jak ja to zrobiłam. Zrobienie w domu swojej własnej białej kiełbasy nie jest wcale trudne, za chwilę się o tym przekonacie. Jeśli tylko macie maszynkę do mielenia

Smaczna Pyza
Fasolka po bretońsku 154

kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki koncentrat pomidorowy kiełbasa (1 duża laska) 1 obrana cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź

Ugotować
Pomysły na przystawki 182

pomidorem i liściem świeżego szpinaku  4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki  5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży rozmaryn

KreatywnePiny
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 197

każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę papryczka chili: mała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku

KreatywnePiny
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 162

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem                                                        Pikantna

Smakowite Dania
Pierogi z brukselką i bryndzą 154

krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut podajemy z podsmażonymi skwarkami ze słoniny lub boczku

Smakowite Dania
Domowy smalec 120

Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli. Ja  jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny . składniki na 1 litr smalcu 70 dag wędzonej słoniny 5 cebul 100 g orzechów  włoskich pół łyżeczki soli pieprz przepis Słoninę drobno kroimy i topimy

Smakowite Dania
Chleb na żurku 168

Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wielkanocna zupa chrzanowa 289

zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe  pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy smalec z cebulką 416

następnie wytapiaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając, ok 1,5 h. W smalczyku samoistnie powstaną skwareczki więc nie ma potrzeby dodawania boczku. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę, następnie dodaj do smalczyku i wytapiaj jeszcze ok 40 minut. Po tym czasie dodaj zioła i dopraw do smaku. Jak smalczyk będzie stygł

Niezły Młynek
Pasztet staropolski 224

receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz

Pyry na Gaz
zapiekana bułka z jajkiem 188

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z przepysznym sposobem na pyszne wykorzystanie bułki i jajka.  Składniki: - 4 bułki kajzerki - 4 jajka - 4 plasterki szynki lub boczku - opcjonalnie trochę startego sera - pieprz sól do smaku Wykonanie: Odkrawamy górna część bułki (jak najmniej), wydrążamy środek. Na dno kładziemy pokrojoną w kostkę szynkę zasypujemy żółtym serem, wbijamy jajko solimy pieprzymy i zapiekamy 15min

Tanio szybko zdrowo

Proponowane wyszukiwania