boczek - 14002 przepisów (strona:764/934)

Kluski śląskie 162

dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone

Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 198

Zapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z makaronu / Casserole with pasta 148

rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą . ***** We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush

Projekty ze smakiem
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 609

zająć się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki   4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek wegeta

Moje domowe kucharzenie
Wiosenny rubin czyli botwinka 139

jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno - nie psujcie tej zupy dodatkami w postaci np. wędzonego boczku, ziela angielskiego czy liści laurowych, nie wspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!).  To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być

Garniec Magalie
Żeberka z młodą kapustą 398

młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis na żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki, około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik wiosenny 167

gotować. Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić. Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i smacznie. Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane

O kuchni z uczuciem
Klops z mięsa mieszanego 307

Składniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub kasza manna 3 jajka Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam

Proste Potrawy
Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce 128

mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka śledziowa z boczkiem na chleb 132

Ekspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem

Tradycyjna Kuchnia
Soja po bretońsku 191

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, jednak nigdy nie przepadałam za jej tłustą wersją z boczkiem i kiełbasą. W tym przypadku wybrałam soję, która mimo dość dużej kaloryczność w porównaniu do fasoli charakteryzuje się sporym udziałem białka (34,4g/100g).  Składniki (na około 3 porcje): 3 szklanki ugotowanych ziaren soi 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy w słoiczku z marketu NETTO) 4 kabanosy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Roladki schabowe pieczone w szynce 178

oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę.  2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem. 4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut w 180*C. Pod koniec można zdjąć

Kto ugości moich gości?
Placki ziemniaczane na szybko 2127

ciemnieją. To moje osobiste spostrzeżenia. Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii.  Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju. Wymieszałam, smażyłam na złoto. Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki a’la Pizza 143

Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną ciastaJ Powodzenia! The post Muffinki

Kulinarna Patilogia
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 114

środku. Następnie wyciągamy je z wody odsączamy lekko i na talerz. Do tego kapusta i jakaś zasmażka. Można podawać z cebulką, samym masłem lub też coś bardziej niezdrowego typu boczek smażony lub słoninka. Kto co lubi. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie a przy tym smaczne i bardzo sycące. The post Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami appeared first

Kulinarna Patilogia