Mamci: Pyszna, domowa kiełbaska, bez konserwantów i zbędnej chemii. Idealna na kanapki i do wyjadania prosto ze słoiczka :) Jeżeli wolisz troszkę tłustszą wersję możesz dodać 20 dag boczku. Przyprawa z Ziołowego Zakątka sprawdziła się w 100%. Nadała kiełbasce smaku i sprawiła, że stała się bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki
Zdrowie na języku :PCzyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami. Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że tylko smak koperku psuje jej amerykańskość :)) Ja najbardziej w tej zupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :) I jeszcze jedno - robi
bistro mamaBardzo proste i bardzo smaczne. Do tego efektowne. Myślę, że w tym towarzystwie mile widziane byłyby również wędzone plastry boczku :) Szaszłyki idealne na obiad dla rodziny i wieczorną kolację dla znajomych :) Czytaj więcej
bistro mamaprzekonać mężczyznę, że szparagi są cool ? Wystarczy zawinąć je w boczek :) Czytaj więcej
bistro mamaRoladki z piersi kurczaka na dwa sposoby. Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce. Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche. Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad? Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :) Czytaj więcej
bistro mamaobiad. Ma być szybko. Tagliatelle z pesto. Kupnym, bo nie ma czasu na swoje. Góra prasowania czeka. Jedno dziecko śpi, drugie się bawi. Otwieram lodówkę, wyciągam pesto, a tam boczek w plastrach, szynka szwarcwaldzka, pyszny camembert... I jak tu nie wymyślić czegoś ciut pyszniejszego niż zwykły makaron z pesto? Czytaj więcej
bistro mamadrugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi być zabielany. A już za chwilę będzie botwinka. W przepisie wystarczy tylko podmienić
bistro mamaZagadka: czego tutaj zabrakło????? Pachnącego, przyrumienionego i chrupiącego plasterka wędzonego boczku! Pominę milczeniem, że w założeniu miał to być hamburger z krwi i mięsa, najprawdziwszy z prawdziwszych, a przynajmniej taki najprawdziwszy z prawdziwych przypominający. Ale nic z tego, na nic moje plany i zachcianki, skoro nie zawsze w lodówce jest to, czego się pragnie. Parafrazując powiedzenie "gdy się
bistro mamamnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna - 1 średnia cebula - 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu - 5 ząbków czosnku - woda - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa, gdy mamy chude
Smaczne Zdroweobowiązkowo zadomowi się na moim stole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie , czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Gdy chcemy zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięutopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu. Składniki: omlet 4 jajka 150ml mleka 45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką) 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka
W kuchni wieczorembardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania
W kuchni wieczoremmoja jedna z ulubionych zup! Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia. Składniki -dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd -cebula -4 ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana -sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką i ostra paprykę, zioła, chrzan czy musztardę. Można też pokusić się o wytopienie drobno pokrojonego boczku i przesmażenie go z serem. Jeśli Wam zasmakuje taki ser, wtedy sami dobierzecie do niego odpowiednie dodatki. Smacznego! Jak się Wam podoba nowy wygląd strony? Jest dziełem
Codzienna kuchnia niecodziennadzieci, na warsztatach kulinarnych które prowadziłam w Warszawie. Tak naprawdę to od Was zależy co znajdzie się na tym 'patyku' może to być karkówka, schab, kurczak czy boczek, może być owocowy albo warzywny, tradycyjny albo jakiś wymyślny. Wszystko i tak w ostateczności wyląduje na grillu i będzie smakować wyśmienicie. Choć jakby nie patrzeć, przyprawy których używamy mają tu wiele
Słodkie Przyjemności