boczek - 14002 przepisów (strona:762/934)

Pierogi leniwe - przepis podstawowy 226

wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych a nawet jajecznicy na boczku! Doprawdy wszystkiego, ale nie tego! Wiecie, jak brzmiała jego odpowiedź...? - Twoje pierożki leniwe... - powiedział po 20-tu sekundach ze słodkim uśmiechem. Moje zdziwienie było bezbrzeżne i spytałam jeszcze kilak razy

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz czerwony tradycyjny 156

jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów

Kuchnia Prezydentowej
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 138

też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo twarde, nie rozpuszczą się podczas gotowania. Za to dadzą i fajny aromat i przyjemnie żółty kolor. Podobnie np. skóry z boczku. Są niejadalne, nie ma za bardzo co z nimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki, trzymamy w zamrożone w worku strunowym, a jak się dużo uzbiera

Marder&Marder Manufacture
Ziemniaki po szwedzku 13950

pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem.   Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.   W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!   Składniki: ziemniaki

Passion of Cooking
Spaghetti z zielonym groszkiem 113

się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Zapiekanka z tartych ziemniaków 120

Coś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych" Czytaj więcej

Wiem co jem
Teryna drobiowa 139

Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej

Wiem co jem
Pasztet z oliwą i natką pietruszki 177

zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki i chleb. Moja ostatnia propozycja na ten konkurs to pasztet. W wielu polskich przepisach na ten specjał dodaje się jako źródło tłuszczu surowy boczek. Ja postanowiłam zastąpić go znacznie zdrowszą, bo nie zawierającą cholesterolu oliwą. Była to oliwa Monini Ekstra Vergine Delicato, ale myślę, że lepsza, bo nadająca mu charakteru byłaby oliwa Monini Flavoured

Wiem co jem
Pikantne spaghetti z papryką 110

tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas w zamrażarce, takiej już pokrojonej w cienkie paseczki. Kto nie ma może użyć chilli w proszku

Wiem co jem
Pasztet z suszonymi śliwkami 158

Kolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i nie za tłusty. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego

Wiem co jem
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 174

będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością i tym, że tak subtelnie podkreśla

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 118

sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki

Kuchenne zapiski Edyty
Jajo sadzone w makaronowym gniazdku 118

Kiedy czas nagli i nie ma pomysłu na obiad - szybkie danie z wczorajszego makaronu i wędzonego boczku :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską 176

miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem 113

Gołąbki tradycyjne lubi chyba każdy. Tym razem zachęcona przez apetyczne fotki z gotujmy.pl, postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze. Można je podać z sosem pomidorowym, ale mnie zwyczajnie zabrakło cierpliwości na jego przygotowanie i zjadłam takie "golaski". Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty