boczek - 14002 przepisów (strona:761/934)

Mojito truskawkowe 189

wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi wyszły przepyszne. Wyciągałam wnioski z wszystkich uwag. Nie wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać, że w związku z tym najbliższe miesiące będą obfitować w lżejsze dania. Problem w tym, że Pełny talerz dostał w prezencie na urodziny maszynkę do lodów

Pełny talerz
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 298

lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki

Walijskie Pichcenie
Testujemy: patelnia Woll linia Logic 24 cm 118

które są odporniejsze na zarysowania i ścieranie oraz smażone potrawy nie przywierają tak jak do tradycyjnej patelni co mieliśmy okazję zaobserwować czyszcząc patelnie ręcznikiem papierowym po przygotowywaniu risotto z boczkiem i bobem. Wystarczył suchy ręcznik aby nie został nawet ślad po użyciu patelni (no może kwestia zapachu czy odrobiny tłuszczu była ale żadnych przypaleń czy przywarcia do patelni nie uświadczyliśmy

Kuchenne Wariacje
Spaghetti z bobem i szynką szwarcwaldzką 181

Danie troszkę podobne do prezentowanego ostatnio- makaronu ze szparagami i boczkiem , jednak tym razem składające się z pełnoziarnistego makaronu typu spaghetti, bobu, podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej oraz pomidorków koktajlowych- proste, na prawdę bardzo smaczne i ekspresowe (realny czas przygotowania tego dania, to czas gotowania się makaronu!). A wiadomo, że bób jest bardzo pożywny oraz zdrowy (zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z bobem i kaszą gryczaną oraz wspomnienie Tate Modern 169

Wyłożyć sałatkę na liści sałaty. Polać oliwą (ok. 2 łyżek) i octem jabłkowym (ok. 2 łyżek) oraz posypać resztą kolendry.   W wersji dla mięsożerców można dodać smażone kawałki boczku. Dzisiejszą sałatką zainaugurowałam wykorzystanie talerzyków z małpą Millera Goodmana. Talerzyki można kupić sklepiku na dole galerii Tate Modern w Londynie. Galeria powstała w dawnej elektrowni na południowym brzegu Tamizy obok

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa wędlina z szynkowara 169

Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak , w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g. Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem marynowanych

Marta Gotuje
Kanapka z boczkiem, rokpolem i marynowanymi rzodkiewkami 69

Śniadanie dla którego warto wstać chwilę wcześniej. Zdecydowanie! Chrupiąca ciepła bułka, ze świeżą sałatą, serem pleśniowym, wyraźną nutą boczku i wyjątkowym akcentem marynowanych rzodkiewek w miodzie i occie. Z takim śniadaniem każdy dzień będzie udany

Milion Smaków
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 140

swoim smakiem może zaskakiwać, zwłaszcza jeżeli chodzi o połączenia. Ja osobiście proponuję, aby spróbować ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki

ChilliJemy
Zupa z kalarepy 149

rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane, a jednak dość słodkie, tyle, że to taka naturalna słodycz, bardzo przyjemna. Myślę, że fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól

Przysmaki Karolki
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 188

sztuki   - 1 kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego  Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj

Pasje Jolki
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 188

kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia

Kraina Miodem Płynąca
Szparagi w dwóch odsłonach 145

lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis

Jemy Pijemy
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 237

Drinki można wypić prosto z bambusowego kubka :) Sushi Ostrygi, jeszcze nie oczyszczone I już gotowe do zjedzenia.... Przepyszne !  Uwielbiam ! Małże z grilla  Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać

Jemy Pijemy
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 216

ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania