akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu. składniki 1kg karkówki wieprzowej, - Ø 8 2,4 kg boczku, - Ø 5 1,6 kg łopatki wieprzowej, - Ø 8 30 dkg giczy wołowej, Ø 8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo
Stare GaryCienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować
Sajkofanka smakuPieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaobiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy
Smakowy Rajwydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To znak, że pora na ciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne, naładowane czekoladą i bakaliami. SKŁADNIKI 1/2 kostki masła 1 jajko
zabawa smakiemktóre kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki spirytusu szczypta soli olej
zabawa smakiemzewnątrz nadal zimowo, śniadanie wiosenne poprawiło mi humor i nakręciło na dalsze gotowanie;) Składniki 1 duża papryka 2 jajka szczypiorek 3 plasterki ulubionej szynki (można zastąpić boczkiem) sól, pieprz Sposób przygotowania Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć środek. Pokroić szynę na mniejsze kawałki, dać na spód papryki, wbić jajko, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć paprykę
pink envelopepociąć na 1,5-2 cm kawałki - kopytka. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z klarowanym masełkiem lub okrasą z boczku
W poszukiwaniu inspiracjiuniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą z zawijasem z musu z malin i serka mascarpone. Bardzo delikatne i aromatyczne. Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał
les mirabellespokroić na kawałeczki, zalać bulionem i ugotować do miękkości razem z garścią świeżego tymianku (ok 8 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg) i piec plasterki boczku przez 6-8 minut. Zupę zmiksować. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, czosnkiem granulowanym, łyżeczką cukru, pieprzem oraz odrobiną soli. Do zupy dodać łyżkę śmietany. SMACZNEGO
Kredowe Menusztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g. masło 2 łyżki rosół drobiowy 1 litr śmietana 18% 0.5 szklanki boczek wędzony 150 g. mąka 2 łyżki Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie
Jadło i czytadłoChoć nie jestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie
Jadło i czytadłoDziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną
Jadło i czytadło