boczek - 14002 przepisów (strona:781/934)

Wegetariański kapuśniak 154

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule

mojewypiekiinietylko
Szpecle – Spätzle 142

zimną wodą. Gotowe szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy. Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 133

się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina Blue appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 186

się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”.   Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki - 1 kg karkówki - 1 kg boczku - 1 kg podgardla (w miarę chudego) - 100g soli morskiej - 16 g majeranku (2 op.) - 2 główki czosnku - 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego - 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego - 1 łyżeczka

mojewypiekiinietylko
Pomysły na imprezę i przyjęcie 185

Papryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z pasternaku i imbiru czyli Zupowy Wtorek odc.26 141

pietruszki. Potem była wojna z Córcią bo cytuję "zupa jest obrzydliwa" ale zjadła z dużą ilością pokrojonej marchewki. Mi, Synciowi i Cioci smakowała bardzo, z grzankami i usmażonymi kawałeczkami boczku. W tzw. między czasie padł mi komputer więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 157

nadziewamy nimi cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :) klops z cukinią w środku

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekane ziemniaki z wszystkim co kocham 183

pierwszą randkę w życiu w czasach licealnych. Przyznam się szczerze, że robię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki  camembert

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 263

solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą. Zupa kapuściana jest tak treściwa i rozgrzewająca, że przywraca 10 punktów życia oraz wytrzymałości – zdecydowanie idealna motywacja do ratowania świata

Nerds Kitchen
Pieczona szynka z marynaty 233

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy

Czerwień i błękit
Rillettes wieprzowe 246

wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz koperku główka czosnku 200 gram smalcu kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy

NaKońcuJęzyka
Rolada z perliczki 219

zabki czosnku, posiekane 3 - 4  łyzki masła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2  łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku,  prosciutto   lub  innej suszonej szynki (ty le ,żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany

Stare Gary
Biała kiełbasa domowa 183

składniki (10 kg mięsa) 2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  -  Ø  8 7 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -   Ø 5 1 kg wołowina gulaszowa  -  Ø  3 dodatki 1 l wody lodowatej 50 g pieprzu mielonego 60 g majeranku 2 główki czosnku - drobno posiekane

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 186

Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na   warsztatach  w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny.  Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :) składniki 1 polędwiczka

Stare Gary
Odmienna bruschetta 149

stopni z termoobiegiem. Bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek układamy po 2 łyżki farszu i wstawiamy na 7 minut do piekarnika. Dla mięsożerców może być wersja z plasterkami boczku wędzonego położonego pod farszem :) SMACZNEGO

Kredowe Menu