boczek - 14002 przepisów (strona:785/934)

J... Jajka w koszulkach 161

białka). I co? Wyszły prawie idealne! (acz następnym razem będę je trzymała tylko 3 minuty). Jajka w tej formie są ważnym i charakterystycznym elementem Sałatki Lyonnaise, gdzie występują z boczkiem lub wątróbką i grzankami. Czy to nie brzmi jak pyszna kolacja? Przygotowanie: Wybieramy dość duży garnek. Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc. Jajko delikatnie przelewamy do małej miski

Kitchens Alphabet
MIĘSO ZE SŁOIKA 221

Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów Składniki: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyzki soli Kamis 1,5 łyżki pieprzu Kamis 1 czubata łyżka majeranku Kamis po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek po 2 łyżki wody

Z Majeczką w kuchni
MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI 159

głowka kapusty kawałek mię sa  lub koś ci  zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele

Z Majeczką w kuchni
SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO 136

takiemu samodzielnie nastawionemu. A robi sie je bardzo prosto.. Składniki: 1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 % 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej dodatkowo: 1/2 kg ziemniaków 30 dag boczku surowego pęczek koperku sól,pieprz Wykonanie: Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 162

mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz

Z Majeczką w kuchni
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 120

regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony

Grahamka, weka i kajzerka
Pasterski sos do makaronu 127

moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek -  niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone. - olej lub masło klarowane do podsmażenia - posiekana pietruszka (garść) Robimy sos pomidorowy

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 153

odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Pierogi ruskie podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem. Smacznego

Oryginalny smak
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 162

czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać, ale jest bardzo smaczny. Zabrakło mi trochę chrupkości w suflecie, która mogłaby przełamać bardzo

Pasja Smaku
Ciasteczka z ricottą 122

robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy rant widelcem naciskając , 4. Pieczemy w temp 190 st. około 15 minut na złoty kolor. 5. Po upieczeniu boczki posypujemy cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
G... Gratin. 395

kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy

Kitchens Alphabet
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 162

Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki.  Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... Składniki: 80 dag ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 litry rosołu lub bulionu liście laurowe

Walijskie Pichcenie
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 123

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie!  A... że idzie w bioderka powiecie?  Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 162

tych pierwszych.  Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana   na osobnym talerzyku  z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI RAVIOLI 160

Bardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią :)  Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w sałatce, nadając jej włoskiego akcentu :) Składniki: op. pierożków ravioli 1 ogórek zielony 150g chudej szynki drobiowej 150g sera żółtego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz szczypiorek trochę majonezu Wykonanie: Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania