boczek - 14002 przepisów (strona:795/934)

64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 157

miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków. Dodatkowo Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione)  Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki

Symfonia Smaków
Zupa krem z dyni 170

papkę. Doprawić do smaku.  Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek

Z miłości do słodkości
Szagowki 298

stopionym maslem i posypane cukrem, mozna tez podac je ze sosem i burakami. Jesli zostaja nam do nastepnego dnia to mozna je podsmazyc na patelni z cebulka i boczkiem. Smacznego

Przysmaki Karolki
To juz dzis - Kuchnia na majowke 196

przyjemnoscia donosze, ze moj przepis na Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku zostal wyrozniony w konkursie zorganizowanym przez serwis Ugotuj.to i Gazete Wyborcza. Ten i inne sprawdzone przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro

Przysmaki Karolki
Dyniowe szalenstwo 193

przyprawiamy do smku sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Gotowym farszem napelniamy krazki formujac pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku. Smacznego! Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 153

Przemarzłam porządnie, ale po powrocie rozgrzałam się w kuchni.   Dziś pachniało indykiem. Ulubione danie mięsne mojej starszej Księżniczki to roladki. Najlepsze nadzienie według Niej to plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu

Przysmaki Karolki
Sałatka ziemniaczana wiosenna 388

sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę ziemniaków, nowalijki, dobry sos na bazie musztardy i gotowe. Oczywiście można sałatkę modyfikować dodając np seler naciowy albo wysmażony boczek dla większych łasuchów. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo 193

zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaki gratine wg Julii 260

Wracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza korona odchudzona - montignac 133

właśnie kiedy jesteśmy na diecie mamy ochotę na różne niedozwolone rzeczy. Zachciewa nam się wtedy pizzy, zapiekanek, wszystkiego co niedozwolone, od czego nabieramy boczków. Ale czy na pewno? Czy nie można zrobić tak by to co lubimy, za czym tęsknimy, a co jest bombą kaloryczną było jednak dozwolone? Oczywiście, ze się da. Poniżej znajduje się dowód, czyli przepis na odchudzoną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Postna grochówka 180

dotyczył ekranizacji Kamieni na szaniec, dzieci poprzebierane były za powstańców, zaopatrzyły sie w menażki i stare kubki. A jak wojna to i obiad skromny, czyli partyzancka grochówka, nieokraszona wędliną, boczkiem, tylko skromna na samych warzywach. Zadanie trudne bo grochówkę gotuje rzadko i zazwyczaj pachnie wędzonką a nie samymi warzywami. Tak więc uraczyłam dzieciaki moją wersją grochówki partyzanckiej, postnej. Mam nadzieję

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szałot śląski 342

Szałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ziemniaczana z pesto - potato and pesto soup 132

kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce. To to próbujemy :) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka 50 gr masła ok 600 gr ziemniaków 3 duże cebule ok 500 ml bulionu kurczakowego ok 500 ml śmietany ok 250 ml mleka 100 gr makaronu muszelki-conchigliette natka

Smaki Edyty
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 154

czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:)  Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego miękiego sera

Smaki Edyty
Kotlety z Tilapii i ziemniaków 171

Bardzo delikatne kotlety rybne. Z reguły robie kotlety z ryb dodając do nich zmielony boczek by nie były suche. Gdzieś wypatrzyłam pomysł na połączenie ryby z ziemniakami .Chodziło mi w zasadzie o wypróbowanie pomysłu na zrobienie kotlecików gdy zostanie nam usmażonej ryby i ziemniaków. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby. Czas: 30 minut Składniki: 2 małe filety

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania