biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:55/363)

Tiramisu chałwowe 196

żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści(...)Opcjonalnie do kremu możemy dodać 2 łyżki tahini, co wzmocni chałwowy smak kremu. Do kawy dodajemy amaretto, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka

Gotowanie i blogowanie
Tort z niczego 358

kąpieli wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4 masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna. No to mamy krem. Krok 3 Z biszkoptu(...)wykrajamy to co chcemy. U mnie były to dwa kwadraty. Przecięłam je jeszcze na pół poziomo. Nasączyłam kawą z łyżką wódeczki z orzecha laskowego. Krok 4 Nasączone płaty biszkoptu przełożyłam najpierw kremem ciemnym, potem domowej roboty konfiturą wiśniową, a na to białym kremem. Następnie znów ciemnym kremem. Mając przełożony tort, resztą kremu wysmarowałam boki i wierzch tortu według własnej inwencji

CoolinarniePL
Malinowa góra lodowa 543

jednej dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka. Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat. Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy(...)lodówki i czekamy aż galaretka całkiem zastygnie. Spód 2 blatu smarujemy cieniutką warstwą kremu pierwszego, którym przykrywamy galaretkę. Nasączamy biszkopt pozostałym sokiem z cytryny, wykładamy pozostały pierwszy krem. Układamy przekrojone na pół biszkopty tak jak jest to widoczne na zdjęciach. Na koniec polewamy na przemian kremem II jasnym i ciemnym. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby ciasto dobrze nasionkło

Lena Gotuje
Królewiec 182

Ciasto kojarzące się ze świętami ;). Pyszny placek miodowy, miękki biszkopt i aromatyczny krem. Z podanego przepisu wychodzą 2 placki miodowe. Ciasto najlepiej trzymać przez kilka godzin w temp. pokojowej, a następnie w chłodniejszym miejscu, najlepsze jest po dniu leżakowania :) Składniki:  Placki miodowe: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody   15 dag margaryny(...)łyżką. 2. Na wyłożoną blaszkę papierem wylewamy ciasto. 3. Pieczemy w temp. 180 st ok. 30-40 min. - najlepiej zrobić test suchej wykałaczki, jeśli będzie sucha, znaczy, że biszkopt jest gotowy ;). Krem:  -0,5 litra mleka - masło - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - kilka kropli olejku arakowego 1. Odlać szklankę mleka, a pozostałe

Gotuj z Agnes
Ciasto Kilimandżaro 545

Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!Składniki:Biszkopt:8 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:prażone jabłka (1,2 litra)2 galaretki cytrynoweMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 żółtka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 kostka(...)Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 350

każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki(...)cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy ubitą na puch śmietanę. Do słoiczka wkładamy biszkopt, nasączamy kawą, przykrywamy kremem serowym , oprószamy kakao. Powtarzamy do wykończenia składników, wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone udekorowane bitą śmietaną i odrobiną kakao. Smacznego

Ostra na Słodko
Deser kawowy z truskawkami 103

Deser z truskawkami i kawowym kremem z mascarpone – niebiańsko smaczny, rozpływający się w ustach… Puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy połączony ze słodkimi truskawkami i biszkoptami. Przepis na krem rodem z Włoch, a reszta to już moja improwizacja… Schłodzony deser to istny raj dla podniebienia… Koniecznie spróbujcie.   SKŁADNIKI:  340 g serka mascarpone 2 jajka(...)miksuj kilka minut. Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj. Truskawki pokrój w kostkę i umieść na dnie szklanki. Połóż na nie biszkopt, a następnie nałóż krem. Na wierzchu połóż kolejny biszkopt i udekoruj ciemną czekoladą. Deser schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Czekoladowo-miętowa chmurka 442

wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie czekoladek, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Zawsze przyciągną mój wzrok i ciężko mi nie wyciągnąć(...)cukrem pudrem. Delikatnie łączymy z masą czekoladową. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być letnia, ale nie gorąca) i mieszamy, uważając, by masa nie opadła. Przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu

Ratunku obiad
NAJLEPSZY WEGAŃSKI TORT 172

tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam(...)końcu rozpuszczony olej kokosowy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Krem kokosowy: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki, obłędny w smaku krem. Przestudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Oba smarujemy od wewnątrz 2/3 dżemu. Na spodni blat z warstwą dżemu nakładamy całą masę kokosową. Nakrywamy drugim blatem (biszkoptem). Smarujemy wierzch pozostałym dżemem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto Rajska Pianka 919

pieczenia, ale tak żeby papier trochę wystawał poza blaszkę, to ważne. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem piankowy: 6. Każdy kolor galaretki wyspać do osobnej miseczki (czyli dwie czerwone do jednej, żółte do drugiej, a zielone do trzeciej). Każdy kolor zalać 400ml gorącej wody(...)połączą, powstanie dość rzadki krem ( patrz FILM ). Krem z galaretką wstawić na około 5 minut do lodówki (należy uważać w lodówce krem szybko tężeje) i pierwszą warstwę kremu wylać na przygotowany biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na 5 minut. 10. Po 5 minutach do drugiej część śmietanowego kremu dodać 3-4 partiach ostygniętą, żółtą galaretkę i wylać

Mała Cukierenka
Tort kokosowo wiśniowy 91

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórek kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt (składniki na 1 szt): jajka 3 szt, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie(...)wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Nakładamy połowę frużeliny, a następnie 1/4 części kremu. Ponownie nakładamy biszkopt i postępujemy w ten sam sposób. Następnie nakładamy ostatni biszkopt, który również nasączamy i wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem. Trochę kremu zostawiamy na ozdoby. Tort schładzamy w lodówce przez 3h. Do garnka wlewamy śmietankę, łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik

kulinarne odsłony pati
Czekoladowy tort z jeżynami 621

Dzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz z kremu na około spodu. Do środka nakładamy warstwę dżemu jagodowego i rozsmarowujemy. Na dżemie układamy świeże

Ciastkozercy
Rolada malinowa z bananami 174

Kochani, wiosna zbliża się wielkimi krokami, mimo że za oknem szaro, i niezbyt optymistycznie. Wypiek, który dzisiaj prezentuje to połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego oraz aromatycznego kremu. Jak powszechnie wiadomo ciasto na biszkopt nie zawiera tłuszczu. Jak zrobić biszkopt idealny??? Oto kilka podstawowych elementów, które przyczyniają się do jakości wypieku. Na samym wstępie należy zaznaczyć fakt, iż wszystkie składniki powinny być(...)Kremówkę  ubić dodając proszek o smaku malinowym. Jeśli nie macie dostępu do tego proszku możecie dodać odrobinę dżemu lub konfitury z malin.  8. Wystudzony biszkopt nasączyć rozcieńczonym dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem równomiernie rozprowadzając, Zostawiamy zapas przy bokach ponieważ przy zwijaniu rolady krem mógłby wyciekać.  9. Banan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na całej powierzchni

vaniliowoczekoladowa
Przekładaniec Agi 405

sieci. Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała... namawiała jak widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny(...)cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników. Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejąca

Nastoletnie Wypiekanie
Tort w kształcie samochodu 221

Tort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na sam koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków! Składniki na 1 tort: biszkopt* 5 dużych jaj 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo-czekoladowego. Tak samo postąpić z drugą częścią biszkoptu (nasączyć, posmarować dżemem i kremem). Na sam wierzch położyć ostatnią warstwę biszkoptu. Za pomocą noża wyciąć boki tortu (spójrz na zdjęcia poniżej!), aby uformować kształt samochodu. Jeden z wyciętych boków położyć

Ugotować