mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml kremówki 36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej 50 ml wódki Do nasączenia i kremu: 4 łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki 2 łyżki cukru Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym(...)masę. Piec w 160 stopniach około 30 minut. Krem: Składniki na krem powinny być zimne. Umieścić wszystkie w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Kawę przygotować najlepiej w zaparzaczu i ostudzić. Odlać 100 ml zaparzonej kawy do kremu. Do reszty wsypać cukier wlać wódkę i wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą z wódką. Posmarować kremem, przykryć wkładem orzechowym
Ala piecze i gotujetort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone. Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :) Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki(...)rozkroić na dwie części wzdłuż. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta. Ciasto obsmarować resztą kremu i udekorować według uznania
Zrób to smacznieubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać(...)skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą
Kuchnia Danusitego kwiatu zbytnim sentymentem. Może dlatego, że w pamięci pozostało mi trochę pejoratywne skojarzenie: ”ale z ciebie mimoza”.... Mimo negatywnych skojarzeń zapraszam na bardzo delikatny tort na bazie biszkoptu i kremu budyniowo-śmietankowego. Składniki na biszkopt(z górką) tortownica 22 cm: v 6 jajek v 160 g cukru v 150 g mąki pszennej(...)odkroiłam, a resztę przekroiłam na pół, chociaż tak teraz patrząc mogłam przekroić na 3 krążki..., albo odkroić większą górkę... Z całego biszkoptu odcinamy beżową skórkę, górę kroimy na małe kwadraciki, lub drobimy na okruszki, którymi obsypiemy torcik. Krem budyniowy: W nieprzywierającym garnku ucieramy cukier z jajkami do białości, wsypujemy przesianą mąke i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W innym
Mia Cucina Sofietamąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić. 3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem. udekorować według uznania
Motylkowa Kuchniarady wykorzystać dwóch szuflad wypełnionych po brzegi zamrożonych owoców. Chyba „przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe(...)stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru • 200 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 g zmielonych orzechów włoskich(...)przeciąć w poziomie na dwie równe części. Spodnią część włożyć z powrotem do blaszki. 14. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce. 15. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 16. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. 17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
W mojej kuchniTiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone(...)przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.Powtarzamy do wykończenia składników.Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.Podajemy mocno schłodzone!Smacznego
Ostra na Słodkojuż od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt(...)pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto z kremem
Bon Appetit Małgorzatywłożyć biszkopt i nasączyć esencją herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę kremu waniliowego, na który ułożyć przekrojone na pól truskawki (lekko docisnąć w krem). Na krem wyłożyć biszkopty zanurzone pojedynczo na bardzo krótko w esencji herbaciano - cytrynowej z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy pozostały krem waniliowy. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić
Ciastka - domowe słodkościTort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)wzdłuż aby powstały trzy krążki. Na dno tortownicy ułożyć pierwszy krążek, nasączyć go przygotowanym ponczem. Rozsmarować połowę kremu z białej czekolady i przykryż drugim krążkiem. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem i rozsmarować resztę kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta i nasączyć resztą ponczu. Odstawić do stężenia do lodówki. Schłodzony tort udekorować kremem z mascarpone i dowolnymi dodatkami. Tort makowy By Published: Total
Pieguskowa Kuchniadobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg(...)sery i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. 5. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc. 6. Dobrze schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki
Mała Cukierenkawystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Biały krem Do miski wkładamy serek mascarpone oraz odsączony jogurt grecki. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy cukier/słodzik. Ponownie miksujemy. Gotowy krem układamy na jednej części biszkoptu a następnie przykrywamy drugim krążkiem. Krem orzechowy Orzechy laskowe układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut(...)pozbyć się skórek. Następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy kakao oraz daktyle a także wodę. C ałość dokładnie blendujemy na jednolitą gładką masę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Ciasto możemy udekorować posiekanymi orzechami laskowymi (można użyć innych). Ciasto smakuje wyśmienicie kiedy jest delikatnie schłodzone. Smacznego
Health-Fit-LifeSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą. 5. Ciasto schładzamy
Kuchnia domowa Aniprzepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt. Dzień 2: Robimy krem Rocher, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek szczypta soli 120 g cukru 5 żółtek 85 g mąki pszennej 20 g ciemnego kakao(...)czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów
Słodki Pomysł