morela i pomarańcza oraz Płynem do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym. Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale się tu komponują(...)spodzie umieść biszkopt kokosowy. Skrop go łyżeczką likieru pomarańczowego. Przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na to wyłóż 1/4 konfitury morelowo-pomarańczowej i znowu przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na wierzchu umieść biszkopt migdałowy. Nasącz go również likierem pomarańczowym. Na środku umieść rozetką z kremu ryżowego. Wokół niej rozsyp zmielone prażone migdały. Udekoruj świeżymi listkami mięty i kawałkami owoców
Wiem co jemwczoraj, dziś, intensywniej wracam myślami do miejsc, za którymi tęsknię. Do smaków nierozerwalnie z tymi miejscami powiązanymi, smaków kojarzonych z chwilami przy najbliższych. Dziś są daleko. Biszkopt z kremem często wpisywał się w te chwile. Dziś musi wystarczy jego kawałek, by stworzyć namiastkę tego, czego brak. Delikatny, kremowy, pyszny torcik wiosenny. Przepełniony wspomnieniami. Zapraszam! Składniki: proporcje na tortownicę(...)krem żółtka z cukrem, dosypujemy torebkę budyniu śmietankowego, łyżkę mąki pszennej i mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia. Do powstałego kremu wlewamy gorące mleko ze śmietanką, mieszamy energicznie, stawiamy garnek na palniku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje - do konsystencji kremowego budyniu. Jeszcze gorącą wylewamy na przygotowany, włożony do tortownicy biszkopt
Kronika Piekarnikałyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć syrop; karob sam w sobie jest słodki). Krem: 250 g wiórek kokosowych, 200 ml wody lub mleka roślinnego, 100 ml syropu klonowego lub daktylowego, 4 łyżki kakao lub karobu. Dodatkowo do posmarowania biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy(...)osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem blendujemy na gładką masę. Przestudzony biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Wierzch każdego z nich smarujemy dżemem. Na jeden blat posmarowany dżemem nakładamy 1/2 kremu. Nakładamy drugi blat biszkoptu. Nakładamy pozostałą część
Jeść, by żyć w zdrowiupodzieliłam na dwie części. Do każdej dodałam ¾ ilości pokrojonej galaretki. Nie dodałam wszystkiej, bo masa byłaby za bardzo zbita. Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu, nasączyłam ponczem i wyłożyłam na niego krem z galaretką brzoskwiniową. Rozsmarowałam równo i przykryłam drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyłam ponczem. Rozsmarowałam drugi krem, tym razem z galaretką cytrynową. Na wierzchu położyłam ostatni(...)cukrem pudrem. Tym kremem posmarowałam wierzch i boki tortu. 2 łyżki kremu odłożyłam i dodałam odrobinę żółtego barwnika (do dekoracji). Boki "obsypałam" rozkruszonymi biszkoptami a wierzch udekorowałam rozetkami kremu śmietanowego wyciśniętego ze szprycy. Dookoła rozłożyłam brzoskwinie pokrojone w plasterki. Tort wstawiłam do lodówki. Dopiero na drugi dzień pokroiłam go i razem z moimi gośćmi mogłam się przekonać
Kuchnia u KrysiNadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt:3 jajka, 1/2 szklanki(...)proszkiem, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec ok. 25-30min w temp. 170st-180st. Ostudzić. Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić
Z miłości do słodkościRozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych(...)wlewamy do miski. Połowę biszkoptów namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, żaroodpornym naczyniu lub na płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy
Smakowite Daniaupuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy(...)cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Przełożenie tortu Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Czynność powtarzamy. Przełożony tort chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą
Wędrówki po kuchniRozpływające się w ustach tiramisu, z klasycznym kremem ale wzbogacone o świeżość borówek amerykańskich i słodycz białej czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy(...)partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy drugą tabliczką startej białej czekolady
Gotowanie i blogowanieCzasami mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne. Dziś u mnie takie właśnie jest! Biszkopt czekoladowy i mocno czekoladowy krem! Składniki na biszkopt czekoladowy -6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru ,u mnie Diamant 2-3 łyżki letniej wody 2 łyżki kakao Nagrzej piekarnik(...)posiekać. Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej z dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej
Z Kuchni Do Kuchniłyżki. Przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumykiem do śmietanki. Dodać krem czekoladowy i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Ważne żeby krem czekoladowy był w temperaturze pokojowej. Jak krem zacznie gęstnieć przełożyć krążki biszkoptu. Rozsmarować również na bokach i na wierzchu. Odłożyć trochę kremu. Muszelki czekoladowe poprzyklejać do boków tortu. Rozsmarować odłożony krem biały. Wycisnąć rozetki czekoladowego kremu. Galaretkę rozdrobnić widelcem(...)ułożyć na środku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Dla dzieci , Torty Tagged: galaretka , kremówka , mascarpone , Nutella , płatki śniadaniowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamPuszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180 º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 g dobrego masła Zawartość puszki przerzucamy na sitko
Anielskie wypiekisyropem waniliowym * dekoracja według uznania Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania
Magiczne Życie Martymąki orkiszowej (pół na pół jasnej z pełnoziarnistą) 90 g masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na biszkopt: 6 jajek 135 g mąki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej) 55 g kakao 120 g cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 150 ml adwokata 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)upieczony kruchy spód posmarować dżemem i przykryć pierwszym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i rozłożyć pierwszą warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, naponczować i rozsmarować krem. Nałożyć trzeci krążek biszkoptu, naponczować. Wysmarować kremem boki tortu i wyrównać. Trzecią, mniejszą porcję kremu zostawić do wykonania rozetek przygotować polewę czekoladową: śmietanę kremówkę umieścić w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć połamaną czekoladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa(...)tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem ma być rantem dla frużeliny. Frużelinę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Torcik wstawić na około pół
kolorowotorcikowochoć troszkę zmiękną. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Placki miodowe: 3 i pół szklanki mąki tortowej 2 jajka 10 dag masła lub margaryny 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego pół szklanki cukru 1 lekko kopiasta łyżeczka sody Krem budyniowy: 20 dag masła(...)masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. 5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie
Izabelawkuchni