Ciasto Porzeczkowiec to pełne aromatu, wilgotne ciasto, które jest połączeniem biszkoptu kakaowego z kremem śmietankowym i dżemem porzeczkowym. Mimo, iż na pierwszy rzut oka ciast o wyglądać może na czasochłonne, wcale takie nie jest. Biszkopt kakaowy zrobić można bardzo szybko, zwłaszcza jeśli do jego przygotowania sięgniemy po pomoc robota kuchennego. Krem śmietankowy jest również w miarę prosty i szybki(...)posmarować 1/2 dżemu porzeczkowego, który pokryć 1/2 częścią kremu śmietankowego. Na kremie ułożyć drugi blat ciasta kakaowego, na nim pozostały dżem porzeczkowy, a następnie pozostały krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą. Porzeczkowiec wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto Porzeczkowiec Warto wiedzieć robiąc Porzeczkowiec. Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam prostokątnej formy
MeCooksPyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Jabłecznik z galaretką i kremem Składniki: Biszkopt jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 0,5 szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda(...)śmietan- fix, dalej ubijać. Galaretki : Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusijest oczywiście bezglutenowy, a jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek(...)układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu. 5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort, łącznie z brzegami. 6. Na wierzch układamy owoce i posypujemy płatkami startej czekolady. I to już wszystko. Nasz tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone jest gotowy
Okiem Blondynki by McBlondiTiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą kakao. Pomimo, iż tiramisu to dziś kulinarny klasyk i jeden z najbardziej znanych włoskich deserów(...)wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Następnie na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy
Ciastka - domowe słodkościprzecież studiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta(...)dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu
Przysmaki KarolkiWitajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto? to dzisiaj mam dla Was proste i pyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma kremami jeden na bazie bitej śmietany i malin z galaretką a drugi na bazie sera białego nutelli i przezroczystej galaretki cytrynowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać . Zapraszam(...)wody i odstawiamy do delikatnego stężenia. Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki cytrynowej i energicznie mieszamy. Krem wykładamy na górną część biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi ale nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi wiórek. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na noc. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliLekkie ciasto kokosowe, delikatny krem budyniowy, biszkopty, słodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g(...)puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ), 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościdodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami
W kuchni u Monikinich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt(...)rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;) Do torciku polecam herbatę Earl grey Teekanne
Aga w kuchnicałkowicie wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste i pobieleje, po tym po trochę na raz dodajemy budyń kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiego kremu kokosowego. Całość: Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Każdy blat lekko nasączamy ponczem. Pierwszy blat biszkopt umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą(...)wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek) i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszaherbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru(...)miksujemy na najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało to ok 20 minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy
Na moim talerzumiksujemy na najwyższych obrotach. Wstawiamy do lodówki by zgęstniała ( u mnie trwało to ok 20 minut). Kiedy masa zgęstnieje, mieszamy składniki ponczu i na sekundę moczymy w nim biszkopty. Układamy na kremie budyniowym. Na biszkopty wykładamy zgęstniałą masę jogurtową i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody i ją studzimy
NA MOIM TALERZUCiasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbiszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia: 2 cytryny syrop z brzoskwiń w puszce Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i wymieszać. Krem twarożkowy: 700 g sera białego tłustego 600 ml śmietanki 36% 150 g cukru pudru 450 g brzoskwiń(...)Wymieszać. Krem do dekoracji tortu: 1 litr śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani gęstego kremu. Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego
kulinarnyswiatdominaszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka 2 łyżki mąki(...)blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać
Kolorowa kuchnia Elki