Formę, w której był pieczony biszkopt umyć i włożyć do niej dolny biszkopt. Brzoskwinie z obu puszek dobrze odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki (u mnie ćwiartki) i wyłożyć równomiernie na dolnym biszkopcie. Galaretkę włożyć do lodówki, aby prędzej zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę wylać równomiernie na biszkopt z owocami i włożyć do lodówki. Krem: Masło rozpuścić w garnuszku, następnie dodać(...)puder. Następnie dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną i lekko już gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Górny biszkopt ułożyć na stężałej galaretce, następnie posmarować go równomiernie kremem czekoladowym. Ciasto schłodzić. Pokrojone ciasto udekorować wedle uznania, np. kolorową posypką lub startą czekoladą
Passions hobbies lifeborówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty – 1 op KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 150 ml + skórka * cukier – 180 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * woda – 500 ml * żółtko – 3 szt * masło(...)masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń. W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku. Odstawiamy. SPÓD: Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy. Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki. PIANKA: Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem
Ostra na SłodkoPieczemy dwa biszkopty jeden okrągły drugi kwadratowy - przekładamy masą / kremem aby miały taką(...)samą wysokość ( średnica biszkoptu okrągłego powinna mieć tyle ile bok kwadratowego ) Okrągły biszkopt tniemy na pół Boki- w miejscu cięcia smarujemy masą / kremem Polówki okrągłego biszkoptu przykładamy do boków kwadratu ewentualne nierówności przycinamy Obracamy w prawo o około 45 stopni - wyrównujemy masą , dekorujemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochębrytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem(...)kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5). zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie
słodki bratekbył przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort ale w końcu(...)formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem czekoladowy: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę) 4 czubate łyżki kakao 500 gr masła miękkiego (ja użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle
moj przepis nakremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim(...)płatem biszkoptu.Opis na drugi krem z borówkami:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami
Bon Appetit Małgorzatyprzekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min., do zrumienienia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. składniki na biszkopt: 75 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 110 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu(...)dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy masę jabłkową i przykrywamy drugim ciastem kruchym. Obciążamy deseczką. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia mas. Następnie wstawiamy do spiżarki
Domowy Smak Jedzeniawałka.Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około. Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą. Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję(...)boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można.. Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę
wesoła kuchniaśmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy(...)podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce
słodki bratekupieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i "upuszczamy" go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec(...)masło się rozpuści, zdejmujemy polewę z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Składamy ciasto: najlepiej zrobić to w tortownicy w której piekł się biszkopt. Na dno układamy blat biszkoptu, wykładamy na niego krem, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Gdy polewa zacznie tężeć polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie
słodkie i nie tylko historie kulinarnerozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu. Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami. Biszkopty jasne kroję(...)paski o szerokości 7 cm od dłuższej strony. Każdy pasek biszkoptu układam na pasku papieru do pieczenia o takiej samej szerokości, pomoże to w przyłożeniu go do tortu. Paski ciasta nasączam ponczem, smaruję kremem wiśniowym.Owijam wokół słupa galaretki. Górę smaruję kremem i układam nasączony blat ciemny. Zakładam obręcz do formy i wstawiam do lodówki na 30 minut. Śmietanę
wesoła kuchniaTort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)zmiksować na gładką masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt
Ola la LCHFPyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha! Nigdy nie myślałem, że krem Cappuccino jest aż na tyle smaczny, bo teraz będzie to chyba jeden z moich ulubionych kremów, a dodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest(...)cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki na 5-10 min. W między czasie pozostałą kremówkę
Kuchnia Łukaszatort oraz użyłam większej blaszki. Smakuję dużym i małym, jest wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! :) Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm): Biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na biszkopcie rozsmarować krem waniliowy i przykryć II nasączonym blatem ciasta. Wysmarować dżemem wiśniowym. Ciasto schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować krem straciatella: wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Na dżem
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na biszkopt: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem: 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g) 2 galaretki (dowolny kolor) 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru 2 śmietany kremówki (0,5 l razem) lub śmietana wiejska 18% (opakowanie(...)połączenia się wszystkich składników. Przygotowanie ciasta: Wystudzony biszkopt, po usunięciu sreberka, przekroić na 2 cieńsze części. Jedną część biszkoptu włożyć do formy, cienko posmarować dżemem, wylać krem, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta oblać polewą. Włożyć do lodówki na około 3 godziny aż masa stężeje. Wymiary blachy
Przepisy kulinarne babci Antoniny