połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy(...)Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i dokładnie razem zmiksować. 4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego. Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachwzdłuż na pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec(...)dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia. Składamy ciasto: Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 5-6 godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędę go robić, dołożę zdjęcia wnętrza tego smakołyku blaszka o średnicy 16 cm około 4 godzin Składniki: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel(...)zagotowania. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Masło ubić na puszystą masę, powoli dodając wystudzony budyń. złożenie tortu: Pierwszy z blatów biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego. Położyć kolejny blat biszkoptu i ponownie nasączyć. Wyłożyć kolejną porcję kremu budyniowego. I to samo zrobić z ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć i obłożyć tort na wierzchu i po bokach kremem budyniowym
Ania i Marcin gotująpowstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru z wanilią(...)mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii. Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia ElkiPrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)zimnego budyniu oraz sok z cytryny. Miksujemy na puszysty krem. 3. Składniki ponczu łączymy ze sobą 4. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy, przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało
Wanilia i Kardamonstworzenia tego ciacha. Nadziany orzechami, osłodzony kajmakiem, nasączony lekko alkoholem… Myślę, że warto się skusić- będzie słodko, z nutą nostalgii do czasów gdy cukierki smakowały beztroską… Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy(...)cukru 150 g dżemu wiśniowego kajmak z puszki ( krówka )* uwaga przed użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie dżem wiśniowy krem orzechowy biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku posypujemy orzechami Ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smacznego
Domowe ciastapoziomie dwa razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. 7. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami żurawiny. Krem: 8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 9. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Żurawinę osaczyć, zachowując alkohol(...)gęsty, proszę się nie przejmować). Wlać rozpuszczoną, ciepłą żelatynę i dokładnie, ale krótko wymieszać. Dodać osączoną żurawinę, wymieszać. Wlać alkohol po żurawinie i również wymieszać. 12. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować żurawiną. Wyłożyć pozostały krem i położyć trzeci krążek biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć pozostałym ponczem
Mała CukierenkaCoś dla fanów wilgotnych, tortowych ciast :). Puszysty i lekki jak chmurka kakaowy biszkopt, przełożony kremem budyniowo - maślanym, z dodatkiem batoników "Pawełek" o smaku toffi ;). Czyż to nie brzmi pysznie? Jak pewnie już się domyślacie, to właśnie od owych batoników ciasto wzięło swoją nazwę i w sieci można pod tą nazwą spotkać co najmniej kilka przepisów, jednak po porównaniu receptur, okazuje(...)pionowo w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe blaty. UWAGA: Boki biszkoptu oddzielamy od boków formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu ( najlepiej robić to ostrym, giętkim nożem ). Krem budyniowo - maślany z batonikami "Pawełek": 200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka przelać do garnuszka
Opowieści z piekarnikadużo pisać... kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich ;) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa. To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Beza: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia. Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :) Ciasto schłodzić
Nastoletnie Wypiekaniedomu nie miałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki(...)cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce
Aga w kuchniKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)dodajemy kajmak, dalej mieszamy. Miksując powoli dolewamy nalewki uważając aby krem się nie zważył. Na koniec dodajemy połowę przygotowanego słonecznika, mieszamy. 4. Na upieczony przestudzony biszkopt kładziemy kolejne warstwy: dżem porzeczkowy, połowę kremu, herbatniki, drugą połowę kremu i na wierzch resztę słonecznika. Wstawiamy do lodówki Forma: Blacha o wymiarach ok. 25 x 25 cm. Kaloryczność
Malowane smakiemkawałeczek zjadłam, żebym miała pewność co to by świństwa Wam tutaj nie sprzedawać. Smakowało! Więc kto nie na diecie to piecze! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 330 ml śmietanki 30% * opakowanie serka mascarpone * łyżka cukru pudru * truskawki * kilka kostek czekolady gorzkiej * beza z 3 białek - przepis pojawi się(...)pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć krem, posypać czekoladą i ułożyć truskawki. Całość wstawić na noc do lodówki. Pokruszoną bezą posypać ciasto. Podawać
Magiczne Życie Martykawowy ). Pyszne,dość lekkie jak na tego typu deser i co najważniejsze krem jest bardzo puszysty.Wprost rozpływa się w ustach.Doskonale sprawdzi się na imprezie Sylwestrowej a nawet romantycznej Walentynkowej kolacji. Składniki: 500 g serka mascarpone ekstrakt kawowy ( przepis tu ) ewentualnie mocna kawa z wódką lub brandy Podłużne biszkopty (opakowanie 200g) 6 żółtek 3 łyżki cukru opcjonalnie gorzkie kakao Sposób przygotowania(...)namaczać dosłownie przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Następnie dajemy warstwę kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Deser schładzamy całą noc w lodówce. W tradycyjnym tiramisu wierzch wykończony jest gorzkim kakao,u mnie ekstrakt nadaje tak intensywny smak,że kakao sobie darowałam. Smacznego! Ten i inne
Wielki apetytupuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt. Przygotowanie Kremu 7. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do zgęstnienia na koniec dodajemy alkohol. Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około(...)Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Nasączamy pierwszy blat i wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu. Górny ostatni blat nie pączujemy zbyt mocno. 9. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Całość za to posypujemy wiórkami kokosowymi. 10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które
Gotowanie...to proste !naczynie) Na krem: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 3 białka 6 łyżek cukru 150 g cukru szczypta soli Dodatkowo: 300 z podłużnych biszkoptów Mocny napar z kawy kakao do posypania wierzchu Przygotowanie: Krem: Żółtka utrzeć z połową ilością cukru na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce pozostałego cukru i ubijać(...)stron (dosłownie parę sec. wystarczy, żeby zbyt nie rozwodnić biszkoptów) i wyłożyć na spód formy (naczynia). Na to nałożyć połowę kremu. Następnie powtarzamy czynność biszkoptami i wykładamy resztę kremu. Schłodzić w lodówce (min. 3 godz.). Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego
My sweet a life