Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach! W sam raz na weekend do kawy. Składniki: Ciasto kokosowe: 6 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta. Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce
Wanilia i KardamonROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM Delikatny mus czekoladowo nugatowy i krem brzoskwiniowy owinięty w pyszny biszkopt. Mus jest słodki, a krem lekko kwaskowy, dzięki temu każda warstwa ma swój smak. Smaki komponują się ze sobą i tworzą idealny duet. ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 4 sztuki mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia(...)musu dodać budyń, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się
Kuchnia PaulettesAndrzeja Borodzików. Pan Andrzej jest wnukiem pani Zofii Śliwińskiej. Przygotowałam tort dokonując kilku modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul . Być może tort(...)koniec ucierania dodać brandy. Drugą część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Nie dodałam „zapachów tortowych”. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, lekko nasączyć herbatą z brandy. Na biszkopty wyłożyć ciemny krem, na nim ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać. Odstawić do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie
królestwo garówłyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB(...)mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSATiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)umieścić około 2 łyżek sosu malinowego. Biszkopty połamane/przycięte na szerokość pucharków zanurzyć w ponczu z kawy i likieru i ułożyć na warstwie z sosu malinowego. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie powtórzyć czynność z biszkoptami. Na to wyłożyć resztę sosu malinowego i zakończyć warstwą z pozostałego kremu. Pucharki z deserem wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin
Opowieści z piekarnikawstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę(...)kremu dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. 9. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi do kremu (skrobak
Mała CukierenkaSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieSmak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu(...)bardzo! Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej. Pomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami. Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe z cukrem
Mia Cucina Sofietawiększych imprez rodzinnych. W zależności od tego jak bardzo lubicie słodycze starczy na 10-15 osób (u mnie w domu 15). Poszalałam też trochę przy dekoracji ;) Składniki na krem i biszkopty zostają jednak takie same – taka klasyka sprawdziła mi się wiele razy i myślę, że tego, co dobre nie trzeba zmieniać :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne(...)spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Na brzeg tortu wyciskamy kółko z kremu, do środka nakładamy warstwę dżemu. Rozsmarowujemy krem. Do środka tortu powinniśmy zużyć około połowy całego kremu, reszta wykorzystamy na wierzch i do dekoracji. Przykrywamy kolejnym
CiastkozercyCzekoladowy tort z truskawkami Ten pyszny tort, to połączenie słodyczy ciemnej oraz białej czekolady, delikatnie przełamanej świeżością truskawek. Czekoladowy biszkopt, przełożony krem z białej czekolady oraz truskawkami, a w elemencie ozdoby białe i ciemne kropelki czekoladowe, bita śmietana oraz obtoczone w czekoladzie truskawki. Tęsknicie za latem?! Czekoladowy tort z truskawkami to takie pyszne i miłe wspomnienie lata. Czekoladowe kompozycje dodadzą(...)łyżka! Teraz wystarczy już tylko zaczekać, aż czekoladowe zdobienia dobrze zastygną i nasze truskawki bedą gotowe do poukładanie ich na torcie. TORT: PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na kremie układamy pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem,układamy truskawki- przykrywamy kolejnym, ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę
Domowe Tortyobfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka(...)dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki i całość mieszamy szpatułką. Wykonanie tortu Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy i układamy kolejny blat biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy śmietankowo-truskawkowej. Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Opakowanie płatków prażymy na suchej
Kolizje Smakówfajnego to kole to innych w oczy i że zawiść to jedna z najpaskudniejszych ludzkich cech. Życzyłabym sobie i innym większej wyrozumiałości dla różnych przypadków, zachowań i upodobań :) Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną(...)Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze. Nasączamy go naparem z mięty lub wodą z cytryną. Smarujemy kremem, układamy cząstki truskawek i delikatnie wciskamy je w krem. Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy i powtarzamy czynności z kremem i truskawkami. Na wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym naparem. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą i na koniec
bistro mamaPoniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki. Składniki na blachę 25 x 30 cm: biszkopt 5 średniej wielkości jaj 1/2 szklanki cukru pudru niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej niecała połowa mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki(...)śmietanę, gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z ognia i po chwili dodać do niej posiekaną czekoladę; całość ze sobą połączyć) i ewentualnie ozdobić kolorową posypką. Mleczny krem przełożyć na nasączony biszkopt Przygotowywanie polewy czekoladowej Pomysł na przepis: mojewypieki.com
Ugotowaćblaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek Krem: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 250 g masła w temperaturze pokojowej 6 żółtek(...)wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired by http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html
Malinowo w kuchni